GroenLinks wil dat de positie van de zelfstandigen zonder personeel wordt verbeterd. Deze week werd bekend dat veel ZZP-ers het moeilijk hebben en genoodzaakt zijn aan te kloppen bij de voedselbanken. GroenLinks-Tweede Kamerleden Ineke van Gent en Jolande Sap roepen vandaag het kabinet op om in actie te komen en de huidige wet- en regelgeving af te stemmen op moderne arbeidspatronen.

Zo blijkt dat eind 2009 zo’n 20.000 zelfstandigen met hun ondernemingen zijn gestopt. Dit aantal dreigt omhoog te gaan. “De economische crisis betekent voor veel zzp-ers een enkeltje armoede. Als het slecht gaat vliegen flexwerkers en zzp-ers er als eerste uit”, zegt van Gent

De arbeidsmarkt is volop in ontwikkeling en er ontstaan allerlei nieuwe arbeidsvormen. Volgens Sap beweegt de wet- en regelgeving onvoldoende mee met de huidige arbeidsvormen en begint dat voor ZZP-ers een belemmering te vormen. “De enige sociale regeling waar zij een beroep op kunnen doen is de bijstand, maar daarvoor moeten ze eerst hun eigen spaargeld en huis hebben opgegeten”, aldus Sap.

Schriftelijke vragen van de leden Van Gent en Sap GroenLinks aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister Economische Zaken over het toenemend aantal kleine zelfstandigen (zzp-ers) dat aanklopt bij de voedselbanken in Nederland voor gratis levensmiddelen

1) Hebt u kennis kunnen nemen van het artikel ‘De vrijheid kwijt, maar eindelijk rust’ van woensdag 13 januari 2010 uit het nrc-next?

2) Wat is uw reactie op de uitspraken van Voedselbank Nederland dat er zich wekelijks kleine zelfstandigen melden bij de voedselbank?

3) Kunt u inzichtelijk maken welke crisismaatregelen het kabinet heeft getroffen om de kleine zelfstandigen en flexibele arbeidskrachten te ondersteunen?

4) Wat is uw reactie op de uitspraken van Coen Teulings van het CPB dat zzp-ers de groep op de arbeidsmarkt zijn die de klappen van de crisis opvangt en dat zij door hun flexibele inzetbaarheid een ideale buffer vormen voor werkgevers: ze vliegen er als eersten uit als het slecht gaat?

5) Deelt u de mening dat onze huidige wet- en regelgeving onvoldoende is afgestemd op (nieuwe) vormen van werkend ondernemerschap en soms zelfs drempels opwerpt in voorzieningen als pensioenopbouw? Zo nee, waarom niet?

6) Kunt u inzichtelijk maken welke stappen u tot nog toe heeft ondernomen om de aangenomen motie Halsema/Hamer 31951 nr.9 d.d. 28 mei 2009 uit te voeren en wanneer verwacht u dat deze volledig uitgevoerd zal zijn?

7) Deelt u de mening dat het huidige rekenmodel om te komen tot werkloosheidscijfers geen volledig en waarheidsgetrouw beeld geeft omdat bijvoorbeeld zzp-ers hierin niet worden meegenomen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid het rekenmodel en daarmee de werkloosheidscijfers te moderniseren? Zo nee, waarom niet?