Arbeidsongeschikten zijn geen proefkonijnen

Het is onaanvaardbaar dat het UWV 6.000 mensen die arbeidsongeschikt zijn drie jaar geen hulp wil bieden, voor een onderzoek. Kamerlid Wim-Jan Renkema dient daarom vandaag een motie in, waarin hij de regering oproept dit onderdeel van het onderzoek stop te zetten.

“Kwetsbare mensen mogen niet worden ingezet als proefkonijn”, zegt Wim-Jan Renkema.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat het UWV onderzoek gaat doen naar de resultaten van haar dienstverlening. Daarvoor wil de minister drie jaar lang een proef doen met in totaal 19.000 mensen die arbeidsongeschikt zijn. Eén groep mensen krijgt geen actieve begeleiding, één groep kan terugvallen op de huidige dienstverlening en één groep op extra dienstverlening. Op deze manier wil de minister inzichtelijk krijgen wat het effect is van de inzet van UWV.

Renkema stelt dat de resultaten van dienstverlening prima onderzocht kunnen worden door twee groepen te vergelijken, waarbij de ene groep reguliere dienstverlening krijgt en de andere groep intensieve dienstverlening.

Renkema: “Het is ethisch niet te verantwoorden dat een grote groep kwetsbare mensen het jarenlang zonder hulp moet zien te redden.”

De motie is mede onderschreven door 50 Plus.