In december 2001 kwamen delegaties van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad na lang onderhandelen tot een compromis voor de werktijden van het wegvervoer. GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman pleitte voor opname van zelfstandige chauffeurs, de 'eigen rijders', in deze wetgeving. Dat is gelukt, het Parlement keurde het vandaag goed.
Bouwman: “Vastgesteld is dat chauffeurs een maximale werkweek van 48 uur hebben. Deze Europese wet is winst voor de veiligheid op de weg en winst voor de gezondheid van de chauffeur.”
Vooral 'eigen rijders', zelfstandige chauffeurs, maken vaak onaanvaardbaar lange dagen. Daarom hamerde Bouwman erop dat deze schijnzelfstandigen ook onder de nieuwe wetgeving zouden vallen. Vandaag stemde het Europees Parlement in met het compromis, waardoor alle Europese chauffeurs maximaal 48 uur per week mogen werken. Naast de rijtijd worden laden en lossen, technische werkzaamheden en administratief werk tot werktijd gerekend.
Hoe noodzakelijk de aanpak van de werktijden van chauffeurs is, bleek wederom vorige week toen in Luxemburg meer dan honderd Oost-Europese chauffeurs strandden. Zij waren illegaal in dienst van een Oostenrijks transportbedrijf Kralowetz. Het transportbedrijf huurde de chauffeurs in tegen betaling per kilometer en zonder enige vorm van sociale verzekering. Verschillende chauffeurs vertelden aan journalisten dat ze soms rond de klok achter het stuur zaten, 'twee maal de tachograaf rond...' Het Europees Parlement neemt de zaak hoog op, riep de Europese Commissie ter verantwoording en spreekt zich donderdag in een resolutie nader uit in een resolutie. Hierin verzoekt het Europees Parlement de lidstaten om onderzoek in te stellen naar en controles uit te oefenen op transportbedrijven op hun grondgebied of hun wegen, om zo de sociale uitbuiting en onmenselijke behandeling van werknemers tegen te gaan.