Het Europees Parlement wil een nieuwe toelatingsprocedure voor aroma's en andere smaakstoffen in voedsel. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is blij met deze nieuwe wetgeving waarin strengere eisen worden gesteld aan de etikettering van voedsel met toegevoegde smaakstoffen.

Ze vraagt zich wel af of het op grote schaal gebruiken van aroma's wel zo wenselijk is. Aroma's kunnen wel tot 90% verantwoordelijk zijn voor de smaak van een product. Buitenweg: "Door te ruiken, te proeven en te zien, beoordelen we of we een product willen eten. Het massale gebruik van kunstmatige stoffen kan zo erg misleidend zijn voor consumenten. We denken dat een product bepaalde ingrediënten bevat, terwijl dit lang niet altijd het geval is. Niemand zou fastfood eten als deze ongezonde vetmakers geen aroma's zouden bevatten."

Eetlustopwekkers
Toegevoegde smaakstoffen worden niet alleen gebruikt om voedsel lekkerder te maken. De voedselindustrie voegt ook bewust verslavende stoffen aan haar voeding toe. Buitenweg: "Schrikbarend veel producten bevatten eetlustopwekkers. Een voorbeeld daarvan is monosodium glutamaat. Het zit in heel veel producten, zoals in chips. Dit is eent stofje dat ervoor zorgt dat je na een chipje niet kunt stoppen, maar direct de hele zak leeg eet." Monosodium glutamaat zorgt onder meer voor een tijdelijke verhoging van de bloedsuikerspiegel, waardoor je meer gaat eten en drinken. In de Chinese keuken is het beter bekend onder de naam ve-tsin.

Publiekscampagne tegen overgewicht
De Europese Commissie is onlangs begonnen met een campagne tegen overgewicht. Het zou goed zijn als de Commissie daarbij ook de nadruk legt op verborgen eetlustopwekkers in voedsel. Het is belangrijk dat mensen weten wat ze eten en dat ze voor gezonde voeding kunnen kiezen.

Etiketten lezen
Buitenweg: "Gelukkig heeft het Europees Parlement een belangrijke stap gezet in het verduidelijken van de etikettering. Dit is helaas nog niet voldoende. Mensen moeten er ook op worden gewezen dat het belangrijk is om de etiketten te lezen, want het overslaan van de kleine lettertjes zorgt voor veel onnodige kilo´s."

Zie ook: