De opvang van asielzoekers in Griekenland is buitengewoon slecht. Dat zegt de Commissie tegen foltering en inhumane behandeling (CPT), verbonden aan de Raad van Europa. In het woensdag uitgebrachte rapport geeft de commissie aan dat aan dat de omstandigheden waarin asielzoekers en illegale immigranten terechtkomen “inhumaan en mensonterend” zijn. Dit rapport toont volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini nog maar eens aan dat er haast gemaakt moet worden met een gemeenschappelijk Europees asiel- en immigratiebeleid, om dit soort situaties aan te pakken.

Onderzoek naar detentie

Het CPT onderzoekt de manier waarop mensen worden vastgehouden. Dat doet ze in gevangenissen, jeugdgevangenissen, politiebureaus, maar ook in opvangcentra voor asielzoekers. Onderzoekers van het CPT komen altijd onaangekondigd langs en ze hebben toegang tot alle plekken van detentie. In het laatste rapport wordt onder meer een situatie beschreven waarin meer dan honderdveertig vrouwen en kinderen de beschikking hadden over slechts één wc.“Dit rapport laat zien dat de omstandigheden voor asielzoekers in Griekenland buitengewoon slecht zijn en dat er feitelijk niks is veranderd sinds het laatste bezoek van het CPT in 2008,” constateert Sargentini.

Onbeschrijfbaar smerig

Het is in Griekenland de norm dat asielzoekers en illegale immigranten voor zes maanden worden opgesloten en in de meeste gevallen zelfs langer, legt Sargentini uit. De omstandigheden waaronder dat gebeurt beschrijft het CPT nu als “onbeschrijfbaar smerig”. Sargentini: “Het is ongelofelijk dat dit binnen de Europese Unie voorkomt. De Griekse regering moet onmiddellijk wat aan deze situatie moet doen, maar ook zullen de andere Europese lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid  nemen. Zij kunnen dit niet als een Grieks probleem wegzetten.” Het feit dat Griekenland voor veel asielzoekers de toegangspoort tot Europa is, vereist een Europese oplossing. “Het huidige asielsysteem in Europa moet omgevormd worden tot een menswaardig en solidair systeem”, aldus Sargentini.

Niet terug naar Griekenland

Volgens Europese regels moet een vluchteling zijn asielaanvraag afwachten in het eerste Europese land dat hij aandoet. Maar veel vluchtelingen die als eerste in Griekenland aankomen, reizen door naar andere EU-landen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft pas aangegeven dat Europese landen voorlopig geen asielzoekers teruggestuurd mogen sturen naar Griekenland omdat de omstandigheden daar zo slecht zijn. Op dit moment wachten er negentienhonderd asielzoekers in Nederland die volgens de regels eigenlijk terug zouden moeten naar Griekenland.

Binnenkort zal Sargentini een werkbezoek brengen aan Griekenland om zelf poolshoogte te nemen bij de Griekse opvang van asielzoekers.

Meer informatie

De rapporten van het CPT zijn online beschikbaar (in het Engels):

Over de Raad van Europa: De Raad van Europa staat los van de Europese Unie. Naast de EU-landen zijn onder meer Rusland, Turkije, Georgië en Azerbeijan lid. De bekendste instelling van de Raad van Europa is het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat als enig internationaal mensenrechtenhof een directe individueel klachtenrecht heeft.