Afgelopen weekend overleed een zwangere Somalische vrouw in het Asielzoekerscentrum Leersum. GroenLinks bemoeit zich niet met het inmiddels gestarte strafrechtelijk onderzoek. Wel is GroenLinks geschokt door dit sterfgeval. De Kamerleden Mariko Peters en Linda Voortman vragen de minister of de medische procedures in asielzoekerscentra wel goed werken.

De vrouw was nog maar enkele dagen eerder aangekomen uit het door oorlog geteisterde Somalië.  Haar toestand zou in de loop van zaterdagnacht zijn verslechterd. Medici zagen geen reden voor een ziekenhuisopname. Uiteindelijk is de vrouw zondagochtend overleden op een matrasje op de gang. Het Openbaar Ministerie is vandaag een onderzoek gestart naar de doodsoorzaak.

Zorgwoordvoerder Voortman:

De medische procedures zijn vorig jaar op aandrang van GroenLinks veranderd. Asielzoekers zijn niet langer afhankelijk van medisch geschoolde medewerkers van het asielzoekerscentrum, maar kunnen rechtstreeks contact opnemen met medici. In de praktijk blijken er regelmatig communicatieproblemen te ontstaan, waardoor kostbare tijd en informatie verloren gaat.

GroenLinks wil van de minister een overzicht van alle ernstige incidenten die mogelijk door het nieuwe medische protocol zijn veroorzaakt en de maatregelen die hierop zijn gevolgd. Verder moet de staat van medische zorg voor asielzoekers in AZC’s onderzocht worden. Asielwoordvoerder Peters:

Goede medische zorg is een grond- en mensenrecht en dat geldt dus ook voor asielzoekers. Tekortkomingen in die zorg hebben niet zelden gruwelijke gevolgen en die moeten we koste wat het kost voorkomen.

Meer informatie