Het kabinet dreigt een aantal Nederlanders het land uit te zetten. Het gaat om mensen met een Nederlandse moeder en een niet-nederlandse vader. Lange tijd kregen mensen met alleen een Nederlandse moeder niet de Nederlandse nationaliteit toegekend. Die groep dreigt nu uitgezet te worden omdat hun verblijfsrecht afloopt.

Binnenkort behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel waarmee het Nederlanderschap zal worden toegekend aan niet-Nederlanders met een Nederlandse moeder. De Rijkswet op het Nederlanderschap ontzegde deze groep zogenoemde latente Nederlanders lange tijd het recht op het Nederlanderschap enkel vanwege het feit dat niet hun vader maar hun moeder Nederlands was. Mensen met een Nederlandse vader kregen namelijk wel gewoon de Nederlandse nationaliteit.

Uitstel
Uitstel op uitstel van het wetsvoorstel leidt echter nu tot problemen terwijl een meerderheid in de Tweede Kamer voor het definitief repareren van de gevolgen van dit discriminatoire onderscheid is.

Verlenging
Zo dreigt een aantal latente Nederlanders op zeer korte termijn huis en haard in Nederland te moeten verlaten omdat hun verblijfsrecht afloopt. GroenLinks roept het kabinet op om voor deze groep bijna-Nederlanders het verblijfsrecht te verlengen totdat hun Nederlanderschap, feitelijk nog maar een formaliteit, geregeld is.

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Justitie over latente Nederlanders

  1. Kent u het bericht dat de kans bestaat dat latente Nederlanders Nederland moeten verlaten omdat de in het vooruitzicht gestelde wetswijziging voor hen te laat komt?
  2. Klopt het dat de groep latente Nederlanders duidelijk afgebakend is en vaak reeds bekend bij het ministerie van Justitie?
  3. Bent u het met mij eens dat het niet van latente Nederlanders gevraagd mag worden om Nederland te verlaten, terwijl op korte termijn de Rijkswet op het Nederlanderschap dusdanig wordt gewijzigd dat latente Nederlanders het Nederlanderschap wordt toegekend? Zo ja, bent u bereid om de groep latente Nederlanders tijdelijk verblijfsrecht in Nederland toe te staan totdat aan hen het Nederlanderschap is toegekend? Zo nee, waarom niet?