De Barcelona-top concentreerde zich te veel op liberalisering, het ‘open gooien van de markt’ vindt GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman. Hij sprak in Barcelona en liep donderdag mee met een demonstratie van de Europese vakbeweging. “Veel mensen maken zich zorgen over een tweedeling. Krachten bundelen zich om een sociaal en duurzaam Europa af te dwingen”, aldus Bouwman.

Aan de vooravond van de halfjaarlijkse bijeenkomst van de EU-regeringsleiders afgelopen weekend in Barcelona kwamen de Europese vakbeweging ETUC, de Europese milieubeweging EEB en het Europees sociaal platform bijeen. Allerlei maatschappelijke organisaties bogen zich over de vraag of de voorstellen iets bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van Europa. Iedereen was het erover eens dat die bijdrage te mager is. De Europese milieubeweging miste, om het zacht te zeggen, de opvolging van duurzaamheidvoorstellen na de bijdrage in vorig jaar in Gotenborg. De vakbeweging en het sociaal platform waren teleurgesteld in de magere invulling van het sociaal beleid.

Goede bedoelingen

Bouwman richtte zich als voorzitter van de commissie sociaal beleid en werkgelegenheid van het Europees Parlement op de sociale voorstellen. “Harde afspraken voor sociaal beleid en duurzame ontwikkeling zijn noodzakelijk.” De huidige voorstellen op sociaal gebied zijn veel te vrijblijvend, vindt Bouwman. Bouwman: “Goed, iedereen wil dat er meer banen komen, maar je moet ook kijken naar de voorwaarden die zijn gesteld. Gelukkig beseft de Europese civil society wél dat duurzame ontwikkeling meer behelst dan economische groei, nu de regeringsleiders en de Europese Commissie nog.”

Tweedeling

De angst onder maatschappelijke organisaties voor een duale economie, een tweedeling met goedbetaalde hooggeschoolde, zeg maar hightech, banen en financieel onzekere lagergeschoolde arbeid, groeit. Donderdag liep Bouwman mee in de door de vakbeweging georganiseerde demonstratie met zo’n 100.000 andere betogers om te pleiten voor een sociaal Europa. “Flexibilisering van de arbeidsmarkt zonder garanties voor minimale sociale bescherming leidt tot sociale uitsluiting en meer armoede in Europa. Daar komt steeds meer verzet tegen”, aldus Bouwman. Alleen met een goed opgeleide, naar redelijkheid betaalde beroepsbevolking en een stevig sociaal stelsel, kan Europa haar innovatiekracht versterken en komen tot een duurzame samenleving.