Barroso overtuigt niet met vage beloftes voor zijn kandidatuur

De huidige voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, is geen goede kandidaat om zichzelf op te volgen. Dat zegt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini na het lezen van het programma dat Barroso vandaag heeft gepubliceerd. Barroso hoopt met het programma verschillende groepen in het Europees Parlement achter zijn kandidatuur te krijgen.

Het meest kwalijk vindt GroenLinks de borstklopperij van de Commissievoorzitter over de aanpak van de klimaatcrisis.

"In het programma staat dat Europa stevig het initiatief heeft genomen in de strijd tegen klimaatverandering. De waarheid is dat er helaas nog geen Europees akkoord ligt. Barroso wekt de indruk dat de EU haar zaakjes op orde heeft, terwijl iedereen wacht op een ambitieuze Europese klimaataanpak richting de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen in december. Zo wacht ik nog met smart op een aanbod om geld te reserveren voor klimaatsteun aan ontwikkelingslanden," aldus Sargentini.

Volgens Sargentini is het programma waarmee Barroso steun wil krijgen voor zijn kandidatuur te voorzichtig en te vaag. "Het is duidelijk dat hij niemand in de gordijnen wil jagen en daardoor met een nietszeggend programma komt. Zo staat er in het programma bijvoorbeeld dat er wellicht zware besluiten moeten worden genomen om de banken te herstructureren. Dat zijn wel heel veel slagen om de arm. Het is toch duidelijk dat er een splitsing moet komen tussen de nutsbanken en de zakenbanken," aldus Sargentini.

De Groenen, waaronder GroenLinks, is de enige groep in het Europarlement die vanaf het begin tegen een herbenoeming van Barroso is geweest. Sargentini: "Barroso liet voorgaande jaren vaak zijn oren hangen naar de belangen van grote lidstaten, waardoor hij als voorzitter geen consistente politieke koers heeft gevaren. De Europese Commissie raakte onder zijn leiding te vaak het initiatief kwijt, zoals tijdens de kredietcrisis. Ik ben ontzettend bang dat dit opnieuw staat te gebeuren richting de klimaatonderhandelingen in december."