Het miljard dat José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, steeds belooft voor de millenniumdoelen is een sigaar uit eigen doos, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. Het geld waar Barroso op een VN-top in New York over praat is namelijk nu al beschikbaar voor het aanpakken van de acht wereldwijde problemen, waaronder de vermindering van armoede, het bestrijden van honger, de bescherming van het milieu en het verbeteren van onderwijs.

"Tijdens zijn State of the Union kondigde Barroso dit miljard al aan en ik vond het een genereus gebaar," aldus Sargentini. "Maar helaas blijkt het geen extra geld voor millenniumdoelen te zijn, maar een herverdeling van Europees geld dat al gereserveerd was voor ontwikkelingshulp. Er wordt dus alleen met wat potjes geschoven."

Met nog maar vijf jaar te gaan om de millenniumdoelen te verwezenlijken is duidelijk welke doelen  achter op schema liggen. Zo leven meer dan een miljard mensen nog steeds in armoede. Daarom is extra inspanning hard nodig. Volgens Sargentini geeft Barroso een slecht signaal af aan de top in New York:

"De Europese Unie pretendeert een koploper te zijn in ontwikkelingssamenwerking, daarom zou ik graag minder retoriek en meer concrete acties willen zien. Als alle landen met gerecycled geld aan komen zetten worden de doelen nooit gehaald. Wij willen dat de millenniumdoelen wel gehaald worden en daar is extra geld voor nodig. Nu maakt Barroso goede sier met een sigaar uit eigen doos."