Er komt meer openheid over chemische producten die gebruikt worden in voedsel (zoals additieven) en in de voedselproductie (zoals pesticiden). Het Europees Parlement bekrachtigde een wetsherziening die hiervoor moet zorgen.

GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met het resultaat: “De succesvolle rechtszaak van de Europese Groenen zorgde er al voor dat studies over de toelatingseisen van glyfosaat op de EU-markt vrijgegeven worden. Nu hebben we er ook een EU-wetgeving doorheen gekregen dat deze informatie voortdurend beschikbaar moet stellen.”

Het gaat hier om de Europese Algemene Levensmiddelenwetgeving (General Food Law). Dat is de Europese basis van de Nederlandse Warenwet en stelt regels voor de volledige voedselketen vast. Deze regels moeten gezamenlijk goede informatievoorziening en voedselveiligheid garanderen over alles dat we eten en drinken.

Monsanto

In de praktijk bleek dat die regels onvoldoende waren. Eickhout: "Multinationals als Monsanto (nu Bayern), die actief zijn in de voedingsindustrie, kunnen onder het motto van 'concurrentiebescherming' studies over de veiligheid van hun producten geheim houden. Hierdoor kan niet fatsoenlijk gecontroleerd worden of deze studies op de juiste manier zijn uitgevoerd en toelating op de EU-markt terecht is. Terwijl het juist vaak gaat over studies die industrie zelf heeft laten uitvoeren. Dat riekt dan uiteraard al snel naar belangenverstrengeling."

De wetsherziening zorgt ervoor dat er veel meer openbare informatie beschikbaar komt over de veiligheid van chemische producten in voedingswaren. "Zo komt er een openbaar register met alle studies die gebruikt zijn voor de wettelijke autorisatieprocedure van een bepaald product. Het geeft wetenschappers de mogelijkheid om van buitenaf studies te beoordelen en opnieuw te doen. Dat verbetert de externe controle en het consumentenvertrouwen, en zorgt voor meer bescherming van mens en milieu," aldus Eickhout.