Bas Eickhout vicefractievoorzitter Groenen in Europees Parlement

Europarlementariër Bas Eickhout is woensdag herkozen tot vicefractievoorzitter en penningmeester van de Groenen in het Europees Parlement. Tevens is Eickhout aangewezen om namens de Groenen te onderhandelen met andere politieke fracties over het klimaat- en milieudeel van het werkprogramma voor de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Als eerste vicefractievoorzitter en penningmeester is Eickhout lid van het ‘bureau’ van de Groene fractie, te vergelijken met het fractiebestuur in de Nederlandse politiek. De fractie van de Europese Groenen in het Europees Parlement is met 75 zetels de vierde politieke groep in het Europees Parlement.

Onderhandelingen

De Europese Groenen kunnen samen met christendemocraten en sociaaldemocraten een meerderheid vormen, maar de liberalen kunnen dat ook. Vanaf donderdag beginnen de onderhandelingen tussen deze vier grote fracties in het Europees Parlement om tot een programma voor de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te komen. De fracties proberen eerst in vijf thematische werkgroepen om overeenstemming te vinden. Namens de Groenen onderhandelt Eickhout in de werkgroep klimaat.

De komende weken gaan de politieke fracties intern bespreken in welke parlementscommissies de Europarlementariërs plaatsnemen en aan de hand daarvan worden ook voor de GroenLinks-Europarlementariërs de portefeuilles verdeeld.