Deze week stond de Europese begroting van 2004 op de agenda van de begrotingscommissie van het Europees Parlement. Die stemde over maar liefst 750 amendementen. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg, lid van de begrotingscommissie, zet een aantal plussen en minnen bij de uitkomst van die stemming.

Buitenweg heeft forse kritiek op het bedrag dat voorgesteld wordt voor Irak. Daarnaast is ze blij dat de begrotingscommissie een aantal, ook groene, wijzigingsvoorstellen steunde.

Irak
De Europese Commissie stelde voor om voor 2004 160 miljoen euro te reserveren voor wederopbouw in Irak. Dat bedrag baseert de Commissie op een onderzoek dat rekening houdt met de zogenaamde ‘absorptiecapaciteit’ van Irak. Om het geld uit te kunnen geven, moet ter plekke ook daadwerkelijk iets te koop zijn en moet er een bepaalde mate van veiligheid en stabiliteit zijn om projecten uit te voeren. Uit diverse rapporten blijkt dat de situatie in Irak nog te instabiel is, waardoor het ‘wegzetten’ van veel geld op korte termijn onmogelijk is.

Forse verhoging
De christen-democraten brachten desondanks hun amendement in stemming om dit bedrag fors te verhogen tot 500 miljoen euro en wonnen dit, tegen de zin van o.a. socialisten en groenen. Die verhoging is onrealistisch, vindt Buitenweg. “De christen-democraten willen op die manier een signaal afgeven dat ‘de coalitie’ de situatie in Irak goed in de hand heeft. Dat is politiek bedrijven over de rug van de belastingbetaler. Bovendien staat een dergelijke verhoging van Irak niet in verhouding tot de 184 miljoen Euro die beschikbaar is voor Afghanistan, een land dat geen olierijkdommen heeft en structurele armoede kent.

Universiteit Tetovo
Ook was er een amendement van de groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, om de financiële hulp aan de interetnische universiteit van Tetovo te verdubbelen. Dat kreeg steun van de meerderheid van de begrotingscommissie. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk, die hier voor streed, is blij met die steun voor de ‘Max van der Stoel Universiteit’, zoals de universiteit in de wandelgangen heet. Lagendijk: "Met twee miljoen Euro meer voor dit project helpen we een heropleving van de interetnische strijd in Macedonië te voorkomen. Een goede zaak."

Vluchtelingenfonds
Verder stemde de begrotingscommissie voor het voorstel tot een verhoging van het vluchtelingenfonds. Buitenweg: “De Europese Commissie, gevolgd door de Raad van Ministers, heeft wederom geprobeerd dit bedrag te verkleinen. Ons amendement om het bedrag te verhogen tot 45 miljoen, om rekening te houden met de nieuwe lidstaten, kreeg onvoldoende steun. Maar gelukkig heeft de begrotingscommissie de begroting voor het vluchtelingenfonds weer op het niveau van 2003 gebracht, te weten op 42 miljoen. De Commissie heeft ons tevens de garantie gegeven dat dit geld, dat vooral bedoeld is voor de opvang van asielzoekers, niet voor gedwongen terugkeer programma´s wordt gebruikt.”

Civil peace corps
Ook stemde de begrotingscommissie in met de financiering van een onderzoek naar de haalbaarheid van een civil peace corps. Zo’n corps zou de Europese Unie in staat moeten stellen eerst en vooral met civiele middelen conflicten te voorkomen en/of beheersen.

Stierengevechten
Verder sprak de begrotingscommissie zich uit voor een einde aan een speciale subsidieregeling voor ossen en stieren waar het stieren betreft die voor stierengevechten gebruikt worden. Buitenweg: “Aan deze barbaarse vorm van volksvermaak mag geen enkele euro Europees belastinggeld besteed worden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat deze stieren buiten deze subsidiepot vallen.”

Op 23 oktober stemt het Europees Parlement over de begroting 2004. Dit is dan de eerste lezing, waarna de Raad van Ministers zich over het oordeel van het Europees Parlement buigt . In December is het dan weer de beurt aan het EP, waarna de begroting uiteindelijk door de voorzitter van het Europees Parlement ondertekend wordt.