GroenLinks wil dat het buitenschuldbeleid zo snel mogelijk wordt verruimd. Het huidige buitenschuldbeleid werkt in de praktijk onvoldoende. Daardoor krijgen regelmatig asielzoekers die buiten hun schuld niet zelfstandig uit Nederland kunnen vertrekken ten onrechte geen verblijfsvergunning. GroenLinks pleit er daarom voor dat het kabinet het buitenschuldbeleid weer humaan en rechtvaardig maakt.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman: “Het is nu bijna onmogelijk voor uitgeprocedeerde asielzoekers om aan te tonen dat ze niet terug kúnnen. Het huidige buitenschuldbeleid is té streng en biedt in deze vorm geen oplossing voor de mensen in de voormalige Vluchtkerk. Als we recht willen doen aan hun noden, dan voldoet een verbetering van de uitvoeringspraktijk, zoals de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken voorstelt, echter niet. Het beleid zelf moet substantieel veranderd worden”.

Het advies van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken  (ACVZ) toont aan dat het huidige buitenschuldbeleid een lange weg vol gaten en obstakels is. De bewijslast om aan te tonen dat een asielzoeker buiten zijn schuld niet terug kan, ligt volledig bij de asielzoeker. Maar het is voor asielzoekers vaak onduidelijk hoe zij aan de inspanningsverplichting kunnen voldoen en ambassades weigeren soms mee te werken aan de terugkeer. Daarnaast verlopen de buitenschuldprocedures vaak grillig en brengen ze het gevaar van willekeur met zich mee. Daar komt bovenop dat de uitgeprocedeerde asielzoekers tijdens de buitenschuldprocedures, die vaak langer dan 2,5 jaar duren, geen recht hebben op opvang of zorg.

Voortman: “PvdA-leider Samsom beloofde zijn leden, zijn kiezers en de mensen in de Vluchtkerk een soepeler buitenschuldbeleid. Het verruimen van het buitenschuldbeleid is niet alleen een belofte; het is ook een politieke keuze. GroenLinks kiest voor de kwetsbare mensen die in Nederland volledig aan hun lot worden overgelaten. Wij houden de PvdA daarom aan haar belofte om het buitenschuldcriterium te versoepelen en een oplossing te vinden voor al die mensen die nu nergens terecht kunnen. Met de PvdA is daarvoor nu een meerderheid in de Kamer”.

De ACVZ ziet geen noodzaak om het buitenschuldbeleid volledig te herzien, maar doet wel een aantal belangrijke aanbevelingen, zoals alle zaken inhoudelijk beoordelen, de buitenschuldcriteria preciezer formuleren en mensen die langer dan een jaar moeten wachten een buitenschuldvergunning verlenen. Voor GroenLinks gaat dit echter niet ver genoeg. De bewijslast blijft immers volledig bij het individu liggen. Alleen de uitvoering van het beleid aanpakken en niet de regels zelf leidt niet tot de substantiële verbetering die hard nodig is om het asielbeleid humaner te maken.