Afluisteren

Bescherm advocaten tegen afluisteren door hun eigen overheid

Dat de Britse geheime diensten routinematig advocaten afluisteren, is duidelijk in strijd met het Europees recht op vertrouwelijke communicatie tussen advocaat en cliënt. Dat zegt Europarlementariër Judith Sargentini in reactie op documenten die openbaar zijn gemaakt in een Britse rechtszaak die door onder andere Amnesty International is aangespannen. Sargentini vraagt samen met drie Groene collega's uit Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk in een brief opheldering aan de Europese Commissie.

In de brief vragen de Europarlementariërs aan de Europese Commissie om te onderzoeken of er maatregelen mogelijk zijn om de Britse regering te doen stoppen met het afluisteren van advocaten. In Europa zijn afspraken gemaakt over het recht op toegang tot een advocaat. Sargentini: “Nu blijkt dat gesprekken stelselmatig worden afgeluisterd en bovendien zijn gebruikt om rechtszaken te winnen. Dat past niet in een democratie.”

Update 26 februari: Na drie maanden beantwoordt eurocommissaris Frans Timmermans de brief. Hij heeft de Britse regering aangesproken, maar wat daar uit is gekomen, legt hij niet uit. Dat gaan we verder uitzoeken.