De onafhankelijkheid van bedrijfsartsen is op dit moment onvoldoende gegarandeerd, omdat zij in dienst zijn van de werkgevers. GroenLinks wil dat bedrijfsartsen voortaan betaald worden uit een fonds dat gevuld wordt door alle werkgevers, en niet meer direct financieel afhankelijk van één bedrijf. Uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) blijkt dat arbodiensten massaal privégegevens van zieke werknemers lekken aan hun bazen. Tweede Kamerlid Linda Voortman heeft schriftelijke vragen gesteld.

Voortman: “Werkgevers kunnen nu te gemakkelijk arbodiensten onder druk zetten om vertrouwelijke informatie over hun werknemers te weten te komen. Iedereen die met een arts praat moet er zeker van zijn dat zijn privacy is gewaarborgd.”

Een arbo-arts mag aan de baas van een zieke werknemer enkel doorgeven wat er aan scheelt en wanneer de werknemer weer aan de slag kan. Uit onderzoek van het CBP blijkt echter dat een arbodienst en een verzuimbedrijf structureel medische informatie doorgeven die niet noodzakelijk is voor re-integratie of de begeleiding van zieke werknemers.

GroenLinks wil dat arbodiensten onafhankelijker gaan functioneren van de bedrijven waar zij voor werken. Nu is een bedrijfsarts financieel afhankelijk van de baas van een zieke werknemer en dus gevoelig voor druk om informatie door te geven. Als arbodiensten voortaan betaald worden uit een fonds dat gevuld wordt door alle werkgevers, zijn zij niet meer afhankelijk van één bedrijf en kunnen zij onafhankelijker functioneren.

Voortman: “Als de bedrijfsarts niet meer in dienst is van de baas van de zieke werknemers, dan kan hij onafhankelijker opereren en wordt de privacy van zieke werknemers beter gegarandeerd.”

Vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake een arbodienst die medische gegevens doorgegeven heeft aan werkgevers

1. Wat is uw reactie op de resultaten van het onderzoek van College Bescherming Persoonsgegevens dat een arbodienst en een verzuimbedrijf structureel medische informatie door hebben gegeven aan werkgevers die niet noodzakelijk is voor re-integratie of de begeleiding van zieke werknemers?
2. Bent u met mij van mening dat de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts te allen tijde gegarandeerd dient te zijn en dat werknemers er op moeten kunnen vertrouwen dat de verwerking van hun persoons- en medische gegevens volgens de wettelijke normen gebeurt?
3. Bent u van mening dat de onafhankelijkheid van arbodiensten, verzuimbedrijven en bedrijfsartsen op dit moment voldoende geborgd is?
4. Kunt u inschatten in hoeverre het vaker voorkomt dat Arbodiensten of bedrijfsartsen medische persoonsgegevens verzamelen en delen die niet aan de werkgever verstrekt horen te worden?
5. Bent u bereid met de beroepsgroep te onderzoeken op welke manier de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts beter geborgd kan worden en of er maatregelen genomen moeten worden om de privacy van werknemers te garanderen?
6. Bent u met mij van mening dat de onafhankelijkheid van arbodiensten, verzuimbedrijven en bedrijfsartsen het beste gegarandeerd kan worden wanneer de bekostiging daarvan niet direct door werkgevers gebeurt, bijvoorbeeld via een speciaal daarvoor op te richten fonds? Bent u bereid de mogelijkheden en randvoorwaarden voor een dergelijk fonds te onderzoeken?