Steun aan een militaire actie tegen het regime van de Syrische president Assad is wat GroenLinks betreft niet aan de orde. Dat heeft partijleider Bram van Ojik gister in het Kamerdebat over Syrië gezegd. Hij wil dat er naar niet-gewelddadige manieren worden gezocht om de Syrische bevolking tegen aanvallen met gifgas te beschermen. Minister Timmermans heeft Van Ojik toegezegd daar serieuzer naar te kijken.

De inzet van chemische wapens tegen de eigen bevolking is een verschrikkelijke misdaad. Er moet alles aan worden gedaan om te voorkomen dat iets dergelijks nog eens gebeurt.  GroenLinks hecht er grote waarde aan dat alle niet-gewelddadige opties om burgers te beschermen tegen verdere aanvallen worden benut. GroenLinks benadrukt het belang van het afronden van het onderzoek van de VN-inspecteurs voordat er verdere stappen worden gezet.

Pas als alle diplomatieke en andere niet-gewelddadige middelen zijn uitgeput kan er gesproken worden over militair ingrijpen. Daarvoor is een volkenrechtelijk mandaat nodig, maar dat is niet voldoende, zo stelde van Ojik in het debat. Eventuele steun van GroenLinks zal ook afhangen van factoren als het doel van een eventuele interventie, de proportionaliteit van doel en in te zetten middelen, de effectiviteit van een mogelijk optreden in het beschermen van burgers, de te verwachten effecten (humanitair en regionaal bijvoorbeeld) en de inpassing in een bredere strategie voor na de interventie. In het Kamerdebat zei Minister Timmermans op aandringen van GroenLinks toe dat hij zou kijken naar niet-gewelddadige alternatieven om Syrische burgers te beschermen en nieuwe aanvallen te voorkomen.

Lees hier de gehele inbreng van Bram van Ojik in het Kamerdebat over Syrië