Om 1,4 miljard aan overschrijdingen in het zorgbudget op te vangen, stelde demissionair minister Klink (VWS) gisteren bezuinigingsmaatregelen voor, die in 2011 in moeten gaan. De meeste maatregelen staan haaks op de voorstellen van GroenLinks. Bovendien moet het nieuwe kabinet beslissen over zulke vergaande maatregelen.

GroenLinks-Kamerlid en zorgwoordvoerder Linda Voortman vindt het niet passen dat een demissionair minister met deze vergaande maatregelen komt en wil opheldering over de invulling:

"De minister moet zijn keuzes beter onderbouwen. Het is niet voldoende om te zeggen dat deze maatregelen snel genomen moeten worden om verzekeraars voldoende tijd te geven voor de invoering ervan."

Het bezuinigingspakket omvat onder andere:

  • schrappen van vergoeding voor bepaalde zorg (o.a. anticonceptiepil en de tandarts voor 18- tot 21-jarigen);
  • uitbreiding van eigen bijdragen voor zorg (onder andere voor logopedist, ergotherapeut, diëtiste en geestelijke gezondheidszorg);
  • verhoging van eigen bijdragen (o.a. fysiotherapie);
  • terughalen van overschrijdingen van honderden miljoenen euro’s bij de ziekenhuizen en medisch specialisten.

GroenLinks steunt alleen de maatregelen om het budget voor medische specialisten te korten.

Wat GroenLinks betreft zijn de andere, pijnlijke maatregelen op termijn ook niet effectief. Voortman:

“We moeten niet willen snijden in de zorg waarbij de rekening bij de kwetsbaarsten komt te liggen. Als mensen op een gegeven moment afzien van zorg door de bezuinigingsmaatregelen, kunnen ze hierdoor meer in de problemen raken. Goedkoop wordt daarmee duurkoop.”

Meer informatie