In oktober besluit het Europees Parlement of subsidie aan het proefdierlab BPRC in Rijswijk wordt stopgezet. Kathalijne Buitenweg en Alexander de Roo willen, voordat zij een definitief standpunt innemen over stopzetting van subsidie, zorgvuldig onderzoeken wat de gevolgen zijn voor dierenwelzijn en onderzoek.

Minister Hermans heeft vorig jaar met het oog op dierenwelzijn de Nederlandse subsidie aan het Biomedical Primate Research Centre(BPRC) in Rijswijk nog verhoogd. Momenteel woedt in het Europees Parlement de discussie of de subsidie niet moet worden stopgezet. In december zal hierover worden gestemd.

De GroenLinks Europarlementariërs Buitenweg en De Roo vinden het onmogelijk om vanuit de vergaderzaal in Straatsburg te overzien wat de gevolgen zijn voor de dieren in Rijswijk, als per 1 januari de Europese subsidie stopt. Daarom zullen afgevaardigden van GroenLinks, een medewerker van de Dierenbeschermingen en Lousewies van der Laan (D66), binnenkort een bezoek brengen aan het Primatencentrum. Zij zullen zich ter plekke laten informeren en de leefomstandigheden van de dieren bekijken. Vervolgens kan besloten worden of subsidie wordt stopgezet dan wel aan subsidie nog strengere voorwaarden ten aanzien van dierenwelzijn worden verbonden.

GroenLinks is van mening dat dierproeven alleen mogen worden toegestaan, als langs deze weg een onmisbare verbetering van de volksgezondheid kan worden bereikt, zoals bij de introductie van medicijnen tegen levensbedreigende ziekten. Voordat er op proefdieren getest kan worden moeten de onderzoekers aantonen dat er geen andere methode is. Dit is inmiddels wettelijk geregeld.

Naast dierenwelzijn dienen ook de gevolgen voor belangrijk wetenschappelijk onderzoek, zoals een aids-vaccin meegewogen te worden bij de beslissing om voor of tegen stopzetting van Europese subsidie aan Primatencentrum Rijswijk te stemmen. Dat is dan ook de reden dat dat Buitenweg en De Roo zelf in Rijswijk langs zullen gaan om een zorgvuldige afweging te maken over het al dan niet voorzetten van subsidie.