De GroenLinks Tweede Kamerfractie ziet in het eindrapport van de commissie Alders een bevestiging van de eerdere conclusies van de Algemene Rekenkamer over de tekortkomingen in de rampenbestrijding en van de conclusies van de commissie Versteden-Polak over de bestuurscultuur in de gemeente Edam- Volendam. De bestuurscultuur deugde niet en daarvoor hebben veel, vooral ook jonge mensen, uiteindelijk een veel te hoge prijs betaald. Uiteraard heeft ook de eigenaar van café De Hemel zich volstrekt onverantwoord gedragen.

Het ontbreken van essentiële onderdelen van de voorbereiding op het bestrijden van rampen en zware ongevallen is een landelijk fenomeen, dat structurele zorg en aandacht nodig heeft. De beleidsaandacht voor de rampenbestrijding op gemeentelijk en provinciaal niveau is tekortgeschoten en dient derhalve hoge prioriteit te krijgen.

Het GroenLinks raadslid in Edam-Volendam, Wouter Klapper, heeft sinds halverwege de jaren negentig gewezen op het structurele falen van de gemeente ter zake handhaving en toezicht op verstrekking van vergunningen aan onder meer de horeca en de controle daarop. Naast Volendam 80 zijn ook andere collegepartijen verantwoordelijk voor de instandhouding van de ‘politiek van de blauwe ogen’.

Het gevaar blijft bestaan dat na de rapporten over de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam wel lippendienst wordt bewezen aan de verbetering van de vergunningverlening en controle en de verbetering van de rampenbestrijding, doch dat de aandacht van de politiek en de lokale beleidsmakers snel verslapt. Nodig is daarom een politieke cultuurbreuk, waarin de bevordering van het bedrijfsklimaat en het stimuleren van economische belangen ondergeschikt wordt aan de veiligheid voor de burger. Een actieve en sturende overheid is belangrijker dan een terugtredende overheid, die vertrouwt op marktwerking. Men moet er niet voor terugdeinzen om te werken met dwangsommen of desnoods over te gaan tot bedrijfssluiting.

Tom Pitstra

Den Haag,

21 juni 2001