Het kabinet holt het medisch beroepsgeheim steeds verder uit. GroenLinks wil hier een einde aan maken, het beroepsgeheim is immers een van de belangrijkste uitgangspunten in de zorg. Tweede Kamerlid Linda Voortman roept minister Schippers op om pal voor het behoud van het medisch beroepsgeheim te gaan staan.

Het medische beroepsgeheim zorgt ervoor dat de patiënt erop kan vertrouwen dat de arts zijn of haar informatie geheim houdt. Zonder vertrouwen van patiënten in hun arts, staat een goede behandeling onder druk. Het medisch beroepsgeheim komt steeds meer in het geding, bijvoorbeeld bij de aanpak van zorgfraude, het afsluiten van een levensverzekering en de uitwisseling van dossiers in de jeugdzorg. Schippers heeft een wetsvoorstel in voorbereiding waarmee ze uitkeringsfraude wil aanpakken door verzekeringsartsen te verplichten het UWV inzage te bieden in de medische dossiers van uitkeringsgerechtigden. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit concludeerden naar aanleiding hiervan dat een verruiming van het beroepsgeheim geen noodzakelijke maatregel is en de toegankelijkheid van de zorg schaadt.
 
In al deze gevallen staat het financiële belang voorop in plaats van het belang van de patiënt.

Linda Voortman: “Helaas wordt het medisch beroepsgeheim steeds vaker beschouwd als belemmering in plaats van het recht van de patiënt. Artsen beloven niet voor niets: ‘Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd’. De minister moet het beroepsgeheim niet verder aantasten maar in plaats daarvan zich inzetten voor de bescherming ervan.”

Donderdag 19 november bespreekt de Tweede Kamer met de minister het medisch beroepsgeheim.