Bezuinig miljoenen euro's door kerncentrale Borssele te sluiten

Door de kerncentrale in Borssele direct te sluiten kunnen tientallen miljoenen euro's worden bespaard, die anders nodig zijn om de veiligheid van de kerncentrale in Borssele op orde te brengen. Dit stelt GroenLinks naar aanleiding van een stresstest van de Europese Commissie. De partij vraagt vandaag een debat aan.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Verhagen heeft altijd beweerd dat Borssele veilig is. Dat klopt dus niet, daar is nu ook de Europese Commissie het over eens. Het is eeuwig zonde om nu weer een hoop geld in deze bejaarde kerncentrale te steken. Laten we dit geld liever investeren in energiebesparing en schone energie. Als we Borssele nu sluiten dan levert dat tientallen miljoenen en een veiliger Nederland op."

Uit de stresstest blijkt dat Borssele beter beveiligd moet worden tegen overstromingen, aarbevingen en eventuele vliegrampen. Het rapport van de Europese Commissie wordt formeel pas aan het eind van de maand gepubliceerd, maar gedeelten zijn uitgelekt en in het bezit van BNR.