GroenLinks is er trots op dat het gelukt is mensen de regie over hun eigen zorg terug te geven. In het lenteakkoord zijn de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) teruggedraaid. Hiermee is de pijn van het kabinet, dat 90% van de pgb's weg wilde bezuinigen teniet gedaan. Het akkoord is gebaseerd op de voorstellen die belangenvereniging Per Saldo eerder gedaan heeft om te komen tot een beter pgb. Dat heeft er zelfs toe geleid dat er de regeling nu al verbeterd is ten opzichte van de oude. GroenLinks heeft ook nog wat wensen en wil nog veel meer mogelijkheden voor eigen regie in de zorg.Hieronder een lijst met veel gestelde vragen.
Wat zou de bezuiniging op het pgb betekend hebben?
Het kabinet was van plan het pgb voor 90 % af te schaffen. Mensen die een pgb gebruiken om zelf hun leven in te richten, een baan te hebben zouden dan afhankelijk worden van de zogenaamde zorg in natura. Die kan lang niet altijd de flexibiliteit bieden die mensen nodig hebben. Afschaffing zou dus tot grote problemen geleid hebben. Bovendien zou het niet tot een kostenbesparing leiden omdat mensen dan een beroep op duurdere zorg zou leiden. Het CPB rekende dat in september 2011 voor en vorige week gaf de Algemene Rekenkamer ons hierin ook gelijk. Je kunt er niet vanuit gaan dat als je het pgb afschaft een derde van de mensen helemaal geen beroep op zorg meer zal doen. Gelukkig dus dat dit niet door gaat.
Wat betekent dit concreet per 2013?
Iedereen die al een pgb heeft, houdt dit. Het kabinet wilde de begeleiding per 2013 overhevelen naar de gemeenten. Er zijn mensen die deze zorg in de vorm van een pgb hebben. Het kabinet wilde gemeenten laten bepalen of mensen een pgb konden krijgen als begeleiding eenmaal bij gemeenten zou liggen. GroenLinks was hard bezig in gemeenteraadsfracties om overal het pgb te behouden. Ook wilde de partij dat gemeenten tot 2014 de tijd zouden krijgen voor de invoering. Dat is gelukt. In het lenteakkoord is afgesproken dat de overheveling per 2013 niet doorgaat. Mensen die in een gemeente wonen waar het lokale recht op een pgb nog niet geregeld was houden dat nu.
Wat betekent het lenteakkoord voor mensen die vanaf 1 januari 2012 niet meer in aanmerking kwamen voor een pgb?
Wie een pgb gebruikt voor verpleging en verzorging of voor verpleging verzorging en begeleiding hoeft niet meer aan de zogenaamde 10-uurgrens te voldoen. Het kabinet had een vergoedingsregeling in het leven geroepen. Deze gold alleen voor mensen die meer dan 10 uur zorg nodig hebben. GroenLinks heeft in het lenteakkoord bereikt dat voor een groot deel van de mensen deze regel komt te vervallen. Daarmee komen meer mensen in aanmerking voor een pgb.
En nieuwe aanvragers die alleen begeleiding hebben en minder dan 10 uur?
Hier moet inderdaad nog wat voor geregeld worden. Gelukkig heeft GroenLinks bij de wetsbehandeling van de overheveling van de begeleiding van AWBZ naar WMO al een amendement ingediend dat iedereen in aanmerking moet kunnen komen voor een pgb. Door de val van het kabinet is dit wetsvoorstel nu controversieel. Dat biedt kansen: in de huidige Kamer is er namelijk nog geen meerderheid voor dit voorstel. GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman: “Ik hoop van harte dat die meerderheid er na de verkiezingen wel is. Ik ga hier in ieder geval mee door!”
Doet GroenLinks ook iets aan eventuele fraude met het pgb?
Ja. In het lenteakkoord is de regeling al aangepast zelfs. GroenLinks heeft altijd gezegd dat er genoeg te verbeteren valt aan het pgb. Veel mensen kiezen voor een pgb omdat ze niet anders kunnen. En fraude komt ook soms voor. Meteen na de val van het kabinet is Linda Voortman in overleg gegaan met Per Saldo. Hun voorstellen zijn bij de uitwerking van het akkoord gebruikt om het pgb voor de lange termijn te verbeteren. Zo krijgen mensen het geld niet meer direct op hun rekening gestort, ook wordt het pgb voortaan beperkt tot mensen die langdurig zorg nodig hebben. In het eerste jaar moeten ze een aanbod in zorg in natura krijgen. In de tussentijd kunnen ze -als ze een pgb willen- dan een pgb-plan maken en een cursus pgb-administratie doen. Op deze manier wordt het pgb weer voor die mensen die echt eigen regie willen.
Heeft GroenLinks nog wensen voor de toekomst als het gaat om eigen regie?
Natuurlijk. Zoals gezegd moet het pgb voor nieuwe aanvragers met alleen begeleiding en minder dan 10 uur zorg zo snel mogelijk geregeld worden. Maar GroenLinks wil het pgb juist ook uitbreiden. Zo moet het pgb in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) zo snel mogelijk een wettelijk recht worden. En ook in de zorgverzekeringswet wil GroenLinks een pgb mogelijk maken. Het pgb heeft zich echt bewezen als een belangrijke manier om zorg zelf te kunnen organiseren. GroenLinks gaat zich sterk maken voor uitbreiding van de eigen regie in de zorg.