Militairen die overwerken, onregelmatig werken, op uitzending of op trainingsmissie gaan moeten een fatsoenlijke vergoeding krijgen. Dit stelt GroenLinks-Tweede Kamerlid Isabelle Diks vandaag in een overleg. Het voorstel is noodzakelijk als blijk van waardering voor de militairen en om de personele bezetting bij defensie te versterken.

Diks:Een militair krijgt op zaterdag ongeveer €3 euro per uur betaald - de helft van een 18-jarige vakkenvuller. Defensiepersoneel verdient niet alleen een betere werkgever, maar ook betere arbeidsvoorwaarden. GroenLinks doet vandaag een voorstel om voor defensie gereserveerd geld vrij te maken, zodat militairen fatsoenlijk betaald kunnen worden voor onregelmatig werk, overwerk, trainingen en uitzendingen.”

In de huidige krappe arbeidsmarkt kiezen steeds meer militairen voor een andere baan. Defensiepersoneel geeft aan dat de arbeidsvoorwaarden hierbij een belangrijke rol spelen.

Aanstaande dinsdag komt de staatssecretaris opnieuw bijeen met de bonden over de in oktober geklapte cao-onderhandelingen voor het defensiepersoneel. Het voorstel van Diks voor het verhogen van de toeslagen voor uitzending, training of werken op onregelmatige tijden komt bovenop eventuele afspraken over een nieuw cao.

Het geld voor het verhogen van de toeslagen kan volgens Diks van de reservering voor defensie op de begroting van het ministerie van financiën worden gehaald. Dit ministerie beheert het geld voor defensie in afwachting van nieuwe investeringsplannen van de krijgsmacht.