Met wie zat je 12 juli 2001 aan de telefoon? En hoe lang? Welke websites heb je die dag bezocht? Als de andere EU-lidstaten een (uitgelekt) voorstel van Denemarken, op dit moment voorzitter van de EU, goedkeuren, kan de politie het straks allemaal nazoeken.

Volgens het Deense plan moeten Europese telecommunicatiediensten dataverkeer van hun cliënten minimaal 1 en maximaal 2 jaar bewaren. De politiediensten van de Europese Unie kunnen deze gegevens gebruiken bij het opsporen en vervolgen van misdrijven. Voor alle duidelijkheid: het gaat om de gegevens van iedereen die telefoneert, emailt of surft, niet alleen van personen die verdacht worden van een misdrijf. Denemarken ontkent vooralsnog het bestaan van het voorstel (zie: www.webwereld.nl ), Buitenweg hoopt dat er inderdaad sprake is van een misverstand.

Tijdsdruk

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is bezorgd over het voorstel. “Het is begrijpelijk dat de EU zoekt naar nieuwe mogelijkheden om criminaliteit aan te pakken. Amerikaanse druk na 11 september heeft geleidt tot het nemen van snelle maatregelen, waarbij het recht op privacy vaak onder druk staat en rechten van verdachten niet of nauwelijks aan de orde zijn. Die onevenwichtige ontwikkeling is onwenselijk.”

Beroepsmogelijkheid

Buitenweg vindt dat het voorstel een zeer grote inbreuk pleegt op de privacy van burgers, zonder dat er voldoende waarborgen tegenover staan. Buitenweg: "Als je tot zo'n maatregel overgaat, moeten burgers in ieder geval de mogelijkheid hebben om, in geval van misbruik, verhaal te halen bij een rechter. Daar lees ik niets over in het voorstel."

Oncontroleerbaar

Het voorstel gaat ervan uit dat lidstaten elkaars politiediensten toegang geven tot opgeslagen gegevens. “Er is een onoverzichtelijk lappendeken van afspraken tussen lidstaten onderling, met Europol en derde landen over gegevensuitwisseling. Daardoor is het risico groot dat data oncontroleerbaar de wereld rondreizen en onrechtmatig worden gebruikt. Over controle ter voorkoming van misbruik is nog niets opgenomen in het voorstel.”

Minder blauw op straat

Tenslotte heeft Buitenweg haar twijfels bij het effect van de uitgelekte maatregel. “De vooronderstelling dat meer gegevens automatisch leidt tot een groter oplossingspercentage zou weleens een fabeltje kunnen zijn. Er moet ook personeel zijn om al die gegevens te verwerken en te analyseren. Dat betekent wellicht meer blauw achter het bureau en minder op straat".