De veranderingen in de zorg die sinds 1 januari van kracht zijn, komen erg hard aan. Dat blijkt uit een enquête, die TNS Nipo hield op verzoek van GroenLinks onder mensen die langdurige zorg ontvangen. 43% van de mensen die voorheen onder de AWBZ vielen, is als gevolg van het kabinetsbeleid duurder uit. Bijna de helft van deze groep geeft aan hierdoor in financiële problemen te zijn gekomen. Deze langdurig zieken zeggen gemiddeld maar liefst 244 euro per maand extra kwijt te zijn aan zorgkosten.

Ook voor veel mensen (36%), die onder de oude WMO vielen, zijn de kosten toegenomen. Zij zeggen gemiddeld 53 euro duurder uit te zijn. De stijging van de kosten is voor lage inkomens niet significant lager dan voor andere inkomensgroepen.  

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wil dat staatssecretaris Van Rijn dinsdag naar de Tweede Kamer komt om zich te verantwoorden. Zij wil weten of de staatssecretaris wist dat deze kostenexplosie eraan zat te komen. Daarnaast vraagt zij het kabinet om bij de voorjaarsnota maatregelen te treffen om de lage inkomens te compenseren, die door de bezuinigingen in de zorg te maken hebben gekregen met hogere kosten.

Voortman: “Ik schrik erg van deze cijfers. Dit zijn enorme bedragen die mensen hard treffen in hun portemonnee. Het kabinet heeft van dergelijke kostenstijging nooit gerept. Als het kabinet nu niet ingrijpt, loopt de stelselherziening in de zorg uit op een fiasco.”

Beloofde verbetering van de zorg niet waargemaakt

Het kabinet beloofde een verbetering van de zorg en PvdA leider Samson gaf een 'zorggarantie'. Toch geeft bijna de helft van de zorgontvangers aan, dat hun persoonlijke situatie als gevolg van de veranderingen in de zorg is verslechterd.  Minder dan 3% ziet de veranderingen als een verbetering. Naast de stijgende kosten is het grootste probleem dat mensen minder zorg krijgen. Ruim een vijfde van de mensen geeft aan dat de hoeveelheid professionele zorg is afgenomen met gemiddeld bijna 3 uur. Negatieve gevoelens zijn dominant.

Voortman: “Kleinschalige zorg op maat en de terugkeer van de wijkverpleegkundige: het kabinet kwam met een uitgebreide hiep-hiep-hoera campagne om mensen te overtuigen. Maar nu blijkt dat mensen die langdurige zorg krijgen niets van de beloofde verbeteringen hebben gemerkt en dat velen door de kabinetsplannen in de problemen zijn gebracht.”

Daarnaast blijkt dat meer dan de helft van de mensen zich nog steeds niet goed geïnformeerd voelt. Bij de mensen die onder de AWBZ vielen blijken de gevoelens van machteloosheid en van angst sinds afgelopen november verder te zijn toegenomen (respectievelijk van 46 naar 54% en van 24 naar 28%).

Voortman: “Deze cijfers laten zien dat we niet te maken hebben met aanloopproblemen, maar met structurele problemen. Steeds meer mensen ervaren nu de gevolgen van het nieuwe stelsel. De onvrede is groot. Kwetsbare mensen worden hard geraakt. Het is de hoogste tijd dat het kabinet haar beleid bijstelt.

De belangrijkste cijfers op een rij 

 

 

Totaal

AWBZ

WMO

Niet of slechts oppervlakkig geïnformeerd over veranderingen voor persoonlijke situatie

53%

46%

59%

Goed geïnformeerd over veranderingen voor persoonlijke situatie

10%

9%

12%

Geïnformeerd in een persoonlijk gesprek thuis (‘keukentafelgesprek’)

9%

5%

12%

De hoeveelheid profesionele zorg is afgenomen

22%

23%

21%

Gemiddeld aantal uur professionele zorg verloren, als zorg is afgenomen

2,79 uur

3,34 uur

2,27 uur

Hoeveelheid mantelzorg is toegenomen na 1 januari

11%

17%

5%

Hoeveelheid mantelzorg is afgenomen na 1 januari

10%

9%

12%

Kosten voor professionele zorg zijn toegenomen na 1 januari

39%

43%

36%

Kosten voor professionele zorg zijn afgenomen na 1 januari

4%

3%

5%

Gemiddelde euro’s extra kosten per maand, als kosten zijn toegenomen

157 euro

244 euro

53 euro

In de financiële problemen gekomen, als kosten zijn toegenomen

42%

43%

40%

Voelt onrust

46%

48%

43%

Voelt machteloosheid

46%

54%

38%

Voelt rust

4%

4%

4%

Voelt een gevoel van controle over het eigen lot

4%

4%

5%

Veranderingen in de zorg zijn een verbetering

2%

1%

4%

Veranderingen in de zorg zijn een verslechtering

43%

45%

41%