Meer dan 600 deelnemers van de conferentie Natura 2000 eisten vrijdag 13 december dat natuurbescherming en biodiversiteit wordt opgenomen in de nieuwe Europese grondwet, de blauwdruk van de toekomst van Europa. De Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, organiseerde de conferentie om het tienjarig bestaan van de Europese Habitatrichtlijn te vieren.

De Habitatrichtlijn van 1992 beschermt veel dier- en plantsoorten en zorgt voor behoud van ecologisch evenwicht. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo houdt zich intensief met het milieu, en dus de Habitatrichtlijn, bezig. De Roo: "Helaas houden nog niet alle lidstaten zich altijd aan deze richtlijn en de Vogelrichtlijn uit 1979. Ook Nederland niet. Natuurbescherming dreigt daardoor soms het ondergeschoven kindje te blijven. Door het te verankeren in de nieuw te schrijven grondwet van Europa, opgesteld door de Europese conventie, verzekeren we dat natuurbescherming en biodiversiteit een rol blijven spelen bij beleidsbeslissingen in de toekomst."

Helpdesk
De conferentie riep op tot instelling van een onafhankelijke Europese helpdesk waar natuur- en milieuorganisaties, lokale overheden en landelijke overheden terecht kunnen voor vragen en oplossingen voor eventuele problemen die ontstaan met de vogel- en habitatrichtlijn. De helpdesk moet ook de voortgang van de invoering van richtlijnen volgen.

Uitbreidingslanden
In het slotmanifest Integratie van natuurbescherming in het Europese beleid, dat de conferentie vrijdag aannam, werd ook een appèl gedaan op de tien uitbreidingslanden zorgvuldig om te gaan met hun rijke biodiversiteit. Ze werden opgeroepen om mee te werken aan de vorming van ecologische verbindingszones tussen de verschillende lidstaten en natuurgebieden over de grens te verbinden om het aaneengesloten netwerk Natura 2000 te realiseren.

Inconsequent
Tenslotte had de conferentie kritiek op de toepassing van het Europese Structuurfonds. Het Structuurfonds steunt regelmatig infrastructurele en andere projecten die haaks staan op de uitgangspunten van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. De Roo: "Het megalomane waterplan van de Spaanse regering, waarbij een enorme pijplijn dwars door Spanje water van de Ebro-delta in het noorden naar het toeristische zuiden moet transporteren, is daar een goed voorbeeld van. Dat plan heeft immense negatieve gevolgen voor allerlei natuurgebieden in Spanje. Financiering vanuit Brussel uit het structuurpotje voor dit soort plannen is inconsequent en onacceptabel." Maar ook plannen voor snelwegen of andere infrastructurele projecten stroken vaak niet met de Vogel- en Habitatrichtlijn. "Bij toekenning van Europese financiering moet een voorstel zich natuurlijk wel houden aan Europese wetgeving, zo ook de milieuwetgeving."