De Britse premier Blair acht het mogelijk bepaalde verplichtingen van het Europese mensenrechtenverdrag, het EVRM, niet langer na te leven, om zo het aantal asielzoekers in het Verenigd Koninkrijk terug te dringen. Blair deed deze uitspraak maandag, via de pers. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vindt Blair’s suggestie onacceptabel en vroeg de Europese Commissie om een heldere stellingname.

schriftelijke vraagMaandag 26 januari suggereerde de Britse premier Tony Blair via de media dat hij het een serieuze mogelijkheid acht om bepaalde verplichtingen die voortvloeien uit het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) niet langer na te leven.

Levensgevaar
Daarbij noemde hij met name artikel 3 van dat verdrag, dat bepaalt dat het verboden is mensen terug te zenden naar landen waar hun leven gevaar loopt. Blair ziet opzegging van het EVRM als een mogelijkheid om het aantal asielzoekers in het Verenigd Koninkrijk terug te dringen. "Ik vind het onvoorstelbaar dat een sociaal-democraat, die in theorie het principe van de internationale solidariteit hoog acht, het acceptabel vindt mensen welbewust gevaar te laten lopen", aldus Buitenweg.

Grondrechten
In het Unie-verdrag staat dat de Europese Unie is gebouwd op de beginselen van vrijheid, democratie, eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden van de rechtsstaat. Volgens artikel 6.2 van dat verdrag eerbiedigt de EU de grondrechten van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens als algemene beginselen van gemeenschapsrecht. De Europese Commissie kan optreden als een lidstaat zicht daar niet aan houdt. Dat kan uiteindelijk resulteren in het ontnemen van het stemrecht aan de lidstaat die in overtreding is, in dit geval het Verenigd Koninkrijk.

Tegensignaal
Buitenweg vroeg de Europese Commissie om een duidelijke stellingname. Buitenweg: "Zelfs als Blair de woorden weer inslikt, draagt hij bij aan een verharding van het klimaat. Een Europees asielbeleid, dat vluchtelingen noodzakelijke bescherming biedt, dreigt daardoor weer verder weg te komen. Het is dus zaak snel en duidelijk een tegensignaal te geven. Daarom heb ik de Europese Commissie gevraagd of we hier te maken hebben met een schending van de verdragen en heb ik haar, als hoedster van de verdragen, opgeroepen actie te ondernemen."


Schriftelijke parlementaire vraag
Datum: 29 januari 2003
Indiener(s): Kathalijne Buitenweg, (GroenLinks) Nederland
Betreft: Uitspraak Britse premies Blair over EVRM

Tekst:
Op 26 januari suggereerde de Britse premier Tony Blair via de media dat hij het niet langer naleven van de verplichtingen die voortvloeien uit het EVRM (m.n. art. 3 van dat Verdrag) of het opzeggen van het EVRM beschouwt als serieuze opties om het aantal asielzoekers in het Verenigd Koninkrijk terug te dringen.
Artikel 6.1 van het nieuwe Unie-verdrag, dat binnenkort in werking treedt, zegt dat de Unie is gebouwd op de beginselen van vrijheid, democratie, eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden en van de rechtsstaat. Volgens artikel 6.2 eerbiedigt de EU de grondrechten die zijn neergelegd in het EVRM als algemene beginselen van gemeenschapsrecht.
Artikel 7.1 geeft aan de Europese Commissie de bevoegdheid om aan de Raad een voorstel voor te leggen waarin wordt vastgesteld dat een lidstaat de principes van artikel 6.1 dreigt te schenden.

1. Vormt naar het oordeel van de Commissie het niet langer naleven van de verplichtingen die voortvloeien uit het EVRM of het opzeggen van dat Verdrag door een lidstaat een schending van de principes van artikel 6.1 en 6.2?

2. Zou het niet langer naleven van de verplichtingen die voortvloeien uit het EVRM (m.n. art. 3 van dat Verdrag) of het opzeggen van dat Verdrag door het Verenigd Koninkrijk aanleiding zijn voor de Commissie om aan de Raad een voorstel als bedoeld in artikel 7.1 te doen?