Werk niet meer dan 24 uur per week als je zwanger bent, zo adviseren medici. Teveel stress is slecht voor de baby. Maar niet elke werkweek is stressvol. En alleen thuis blijven met dochterlief is ook niet altijd rustgevend. Ik heb met mezelf daarom het compromis gesloten dat ik een beetje minder werk maar me veel minder ga opwinden.

In de begrotingscommissie van het Europarlement krijg ik het redelijk voor elkaar. De nieuwe meerjarenbegroting voor de Europese Unie is een conservatieve begroting, met teveel geld voor de traditionele landbouw en te weinig voor onderwijs, onderzoek en natuur. Maar goed, als de meerderheid zich laat lenen voor een idioot voorstel accepteer ik mijn verlies.

In de onderzoekscommissie over CIA-activiteiten op Europees grondgebied is het moeilijker om relaxed te blijven. Afgelopen week voelde ik het bloed weer koken. “De CIA-vluchten zijn niet onomstotelijk bewezen”, zei Gijs de Vries tegen onze onderzoekscommissie. Voor de strijd tegen terrorisme is het cruciaal dat de mensenrechten worden gerespecteerd. En ja, hij is de terrorismecoördinator van de Europese Unie. Maar nee, hij ziet het niet als zijn taak om te weten te komen of dat cruciale vereiste ook wordt nageleefd. Waar rook is, hoéft geen vuur te zijn, luidt zijn opgewekte stellingname. Na hoeveel wegkijken word je zelf medeplichtig?

Nog slechter voor mijn bloeddruk zijn de christen-democraten. Deze fractie ziet het als haar taak in de CIA-commissie om alle getuigen in diskrediet te brengen. Dat werd pijnlijk duidelijk toen we voor het eerst een slachtoffer van ontvoering en marteling hoorden. El Masri, een genaturaliseerde Duitser, was tijdens een reis naar Macedonië opgepakt, overgebracht naar Afghanistan en daar maanden gemarteld. De Duitse justitie onderzoekt deze ontvoering. Maar onze Europese CDA-ers wilden vooral weten wat de man nu eigenlijk van doen had in Macedonië? Hoe kon zo’n uitkeringstrekker een busreis betalen? Ook ik weet niet zeker of El Masri geen autosmokkelaar of erger is. Maar sinds wanneer vinden onze christen-democraten dat marteling daarvoor een gepaste straf is? Dat mensenrechten alleen gelden voor rechtschapen burgers?
Sommige politieke gevechten zijn een hogere bloeddruk wel waard.