De plannen van Bomhoff voor het wegwerken van de wachtlijsten en het terugdringen de bureaucratie maken de hooggespannen verwachtingen niet waar. Ze bevatten weinig tot geen concrete voorstellen, maar vooral voornemens voor nader onderzoek

Het afschaffen van regels wordt als tovermiddel gepresenteerd, maar de aangekondigde “regelvrije zones in de zorg” komen er niet. De minister doet geen concrete voorstellen voor regels die kunnen worden afgeschaft.

Bovendien spreekt Bomhoff alleen algemene woorden over het invoeren van prestatiebeloning voor specialisten en het toetreden van nieuwe zorgaanbieders. De minister geeft richtingen aan die door zijn voorganger al zijn ingezet, zoals de invoering van de Diagnose Behandel Combinaties (DBC’s). Het credo “Ruimte voor resultaat” blijft zo een papieren tijger; wel woorden geen daden.

Het recht op zorg, waar het kabinet terecht trots op is, is met deze aanpak geen centimeter dichterbij gekomen. Zonder concrete voorstellen en zonder extra geld om de wachtlijsten aan te pakken is geen patient extra geholpen.

Positief in de voorstellen van Bomhoff is de transparantie die hij van de verzekeraars verwacht. Die moeten over een jaar inzicht bieden in de prestaties op het gebied van zorginkoop zoals prijs, doelmatigheid, prijs en kwaliteit. Dus wel “glasnost” in de zorg, maar weinig “perestrojka”.