Het convenant dat Van Geel gaat sluiten met de eigenaren van kerncentrale Borssele is slecht en ondoordacht. Vandaag ontving de Kamer een concept van dit convenant. GroenLinks wil zo snel mogelijk een debat met Van Geel, voordat het definitieve convenant gesloten wordt.

Niet alleen maakt het convenant het mogelijk dat de kerncentrale tot 2033 openblijft, waardoor kernafval komende generaties nog eeuwenlang blijft achtervolgen. Van Geel zet ook toekomstige regeringen volledig buiten spel.
Bespottelijk is helemaal, dat Van Geel zich ook nog eens in het pak heeft laten naaien door Essent en Delta, de energiebedrijven die eigenaar zijn van de kerncentrale. Hun zogenaamde tegenprestatie voor het langer openblijven, is namelijk een weggevertje. De investeringen die ze volgens het convenant moeten doen in duurzame energie zijn gewoon rendabel: ze kunnen de opgewekte duurzame stroom verkopen en kunnen notabene bij het rijk subsidie aanvragen om de hogere kosten van duurzame stroom te dekken (MEP-subsidie)! Vervolgens kan ook de 50 miljoen die Essent en Delta in een fonds moeten stoppen voor innovatieve projecten hen zelf profijt opleveren (als zij zelf aanvragen doen bij het fonds). 

Het convenant levert de bedrijven dus gewoon extra geld op. Dit is een grote fout in het convenant en moet voor D66 ook onoverkomelijk zijn. Een echte prestatie zou het pas zijn geweest als Essent en Delta hadden moeten investeren in projecten waar ze zelf geen financiële baat bij hebben. GroenLinks verwijt Van Geel een enorme naïviteit.

Ook de investering die Van Geel volgens het convenant zelf moet doen in duurzame energie is een weggevertje. Het gaat om een bijdrage van 125 miljoen euro uit het FES. In de FES spelregels is al sinds jaar en dag vastgelegd dat een deel van de miljarden aan energie wordt besteed. De 125 miljoen euro voor duurzame energie is dus niet ‘extra’, maar een sigaar uit eigen doos.

Het stoort GroenLinks verder bijzonder dat Van Geel met dit rampzalige convenant toekomstige regeringen tot in 2033 bindt aan het openhouden van de kerncentrale. Het convenant is juridisch zo sterk dat toekomstige regeringen de facto buiten spel staan en hooguit met gigantische hoge schadevergoedingen van Van Geels misstap kunnen afwijken.

Wijnand Duyvendak