Vandaag heeft de Commissie Buitenland in het Europees Parlement de resolutie over Bosnië-Herzegovina aangenomen. Daarin doet het Parlement stevige uitspraken over de matige vooruitgang die het land heeft geboekt op belangrijke punten voor het toetredingsproces.

Bosnië-Herzegovina is verscheurd door onderlinge etnische verschillen en kan de neuzen niet in één richting krijgen. En dat is wel nodig voordat zij kunnen toetreden tot de Europese Unie. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini: "Zonder een goede samenwerking tussen de Servische Bosniërs, de Bosniakken en de Kroaten zal het land zich niet kunnen richten op sociale en economische ontwikkelingen."

Het land is nu nog geen kandidaat voor EU-lidmaatschap maar wil in de toekomst wel toetreden. "Ik zie dat graag gebeuren, maar dan moeten zij nog veel verbeteringen doorvoeren," aldus Sargentini. "De resolutie spreekt duidelijke taal: op het gebied van mensenrechten, vervolging van oorlogsmisdadigers en sociale zekerheid is te weinig vooruitgang. Bovendien zijn constitutionele hervormingen hoognodig."

Op initiatief van Sargentini is de resolutie nog verder aangescherpt. Zo dringt deze nu aan op vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke media en wordt het belang van een nationale energiestrategie gebaseerd op hernieuwbare bronnen benadrukt.

Het lidmaatschap als wortel voorhouden is niet genoeg. Dit is wel de lijn van de EU de afgelopen jaren. Ondertussen hield Europa vast aan de visa-vereisten, waardoor etnische problemen werden versterkt en de Bosniakken zich tekort voelden gedaan. "Ik ben daarom erg blij dat de Europese Commissie nu alsnog met het voorstel is gekomen voor vrije toegang tot Europa: vanaf het najaar is wat hen betreft een visumplicht niet meer nodig. Het is nu zaak dat het Parlement en de Europese ministers hier zo snel mogelijk hun akkoord voor geven", aldus Sargentini.