Dinsdag kwam de Commissie Buitenlandse Zaken in het Europees Parlement bijeen om de politieke crisis in Bosnië en Herzegovina te bespreken. Hierbij waren onder anderen de drie Presidenten van het land en VN Hoge Vertegenwoordiger te gast. Europarlementariër Tineke Strik voerde het woord namens de groene fractie: “Dodik’s aanhoudende alliantie met het Kremlin raakt de absolute kern van de Europese waarden en is niet verenigbaar met de toekomst van Bosnië en Herzegovina als lid van de Europese Unie. Daarnaast vormt zijn - door Poetin gesteunde - plan om een deel van het land, de Republika Srpska, af te scheiden van Bosnië en Herzegovina een direct gevaar voor de veiligheidssituatie in het land. De EU moet per direct financiële sancties tegen hem instellen.”

Kieswet

Het Europarlement is ook kritisch over de rol van de Bosnisch-Kroatische politicus Dragan Čović, die pleit voor een aanpassing van de kieswet waardoor zijn verkiezing als Bosnisch-Kroatische pPresident min of meer gegarandeerd zou zijn. Dat is absoluut niet in lijn met de Europese democratische standaarden en vergroot de segregatie in het land.  De EU en de VS onderhandelen nu over een deal waarin ze toe lijken te geven aan enkele eisen van Dodik en Čović om de impasse te doorbreken. Het risico is groot dat dit compromis de etnische verdeling in het land alleen maar verder veranktert. Het Europees Parlement roept  daarom de EU op duidelijke grenzen te trekken en het houden van verkiezingen in oktober 2022 tot prioriteit te maken.

Strik: “Het is overduidelijk dat Dodik en Čović onrealistische voorstellen doen, waar de EU onder geen beding akkoord mee mag gaan. In plaats van zich tot het uiterste inspannen om nu een compromis te sluiten, zou de EU moeten inzetten op de organisatie van vrije en eerlijke verkiezingen."

Het volledige debat is hier terug te kijken.