Nu er door Hamas en Fatah een regering van nationale eenheid wordt gevormd wil GroenLinks weten of de sancties tegen de Palestijnse autoriteit worden opgeheven. Minister Bot van Buitenlandse Zaken dient dinsdag 13 februari a.s. in het vragenuur van de Kamer aan te geven of Nederland en de EU bereid zijn de dialoog met en de hulp aan de Palestijnse autoriteit te hervatten.

GroenLinks hoopt dat met dit akkoord een einde komt aan de broedertwist die sinds december in de Gazastrook zeker negentig Palestijnen, vooral burgers, het leven heeft gekost. Het is alleen al om humanitaire redenen belangrijk dat er met de vorming van een regering van nationale eenheid een einde komt aan de financiële boycot van de Palestijnse regering door het Westen.

Welliswaar bevat het akkoord niet een expliciete erkenning van Israël of het respecteren van eerdere akkoorden gesloten tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël. Maar president Abbas zei gisteravond dat de nieuwe regering het ,,internationale recht'' en de akkoorden gesloten door de door Fatah gedomineerde PLO zal respecteren. De PLO sloot het Oslo-akkoord met Israël en erkent de joodse staat.

GroenLinks hoopt dat dit moeizaam bevochten en nog broze compromis niet door een halstarrige houding van het Westen wordt getorpedeerd.

Mariko Peters