Marijke Vos wil opheldering van minister Brinkhorst over de wijze waarop de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) omspringt met de boetes voor bouwbedrijven die prijsafspraken hebben gemaakt. GroenLinks vindt dat bouwbedrijven veel te makkelijk wegkomen met de schade die zij de samenleving hebben berokkend.

De NMa heeft in versnelde procedures boetekortingen toegezegd aan bouwbedrijven die volledig meewerken aan het ‘schoon schip maken’ in de bouwbranche. Het blijkt dat bouwbedrijven die eerder al een boeteoplegging hebben gehad extra kortingen kunnen krijgen ‘aangezien de sector heeft aangegeven nu volledig schoon schip te maken’, aldus NMa-topman Kalbfleisch.

Dat is de wereld op z’n kop volgens GroenLinks. De opgelegde boetes stonden al in geen verhouding tot de maatschappelijke schade die we in Nederland hebben geleden. Het is absurd om die boetes nu telkens weer naar beneden bij te stellen. GroenLinks ergert zich aan het telkens weer toeschuiven van douceurtjes aan bouwbedrijven die jarenlang helemaal niets hebben gedaan om de prijsafspraken in de bouwwereld aan te pakken.

Marijke Vos wil van minister Brinkhorst weten wat hij van deze manier van werken vindt en of hij deze incentives van de NMa om de bouwbranche te zuiveren wenselijk acht.

Marijke Vos