Op 15 januari 2002 heeft de Groene Fractie in het Europees Parlement Theo Bouwman voorgedragen als voorzitter van de vaste commissie werkgelegenheid en sociale zaken van het Europees Parlement. Met deze post heeft GroenLinks een belangrijke positie in de besluitvorming over het Sociale Europa, dat zeker na de invoering van de Euro de komende jaren veel aandacht zal vragen en krijgen.

Op Maandag 21 januari, tijdens de eerste vergadering van deze commissie in Brussel,is Theo Bouwman bij acclamatie gekozen als voorzitter.

Hij volgt de socialist Michel Rocard op, voormalig Franse premier, die het voorzitterschap de eerste tweeëneenhalf jaar bekleedde.

In het Europees Parlement kunnen halverwege de zittingstermijn de leden van functie en commissie wisselen. Theo Bouwman was de eerste helft hoofdwoordvoerder van de Groene Fractie in de Vaste Commissie Regionale zaken en vervoer. Als plaatsvervangend lid was hij al actief in de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken.

Het voorzitterschap van Bouwman is het derde commissievoorzitterschap dat door een GroenLinks Europarlementariër wordt vervuld. Nel van Dijk was in de jaren 90 Voorzitter van de Commissie Vervoer en Toerisme, en van de Commissie Gelijke behandeling van Vrouwen.

Relevante links:

Werkterrein en samenstelling van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken.

Curriculum Vitae van Theo Bouwman

Site van Anna Diamantopoulou Europees Commissaris werkgelegenheid en sociale zaken

Foto´s van de verkiezing tot Voorzitter