Een brede coalitie van onder andere GroenLinks, SP, PvdA, FNV, de Patiëntenfederatie, de Fietsersbond, de Koninklijke Boekverkopersbond, de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek, ANBO, de Groentecoalitie, FNV Jong en de Beroeps Organisatie Kunstenaars kondigt vandaag maatschappelijke actie aan tegen de geplande btw-verhoging van 6% naar 9%. Mensen kunnen de actie steunen op www.geenbtwverhoging.nl

Met dit protest hekelen de initiatiefnemers de btw-verhoging op de dagelijkse boodschappen, de fietsenmaker, boeken, groente en fruit, geneesmiddelen, concertkaartjes en het openbaar vervoer. Tegelijkertijd wordt voor vrijwel hetzelfde bedrag de winstbelasting voor grote bedrijven verlaagd. Samen vormen we een maatschappelijke beweging die niet te negeren valt, stellen de ondertekenaars.

GroenLinks-leider Jesse Klaver: “Het nieuwe kabinet kiest niet voor gewone mensen, maar voor de belangen van het grote geld. We hebben gezien dat wanneer er genoeg maatschappelijke druk komt deze coalitie haar plannen aanpast. Als we ons verenigen kunnen we deze btw-verhoging van tafel krijgen.”

SP-leider Emile Roemer: “Tijdens de crisis werden multinationals ontzien en kregen mensen de rekening. Nu het beter gaat staan multinationals vooraan om de cadeautjes te incasseren en mag u meer betalen voor uw boodschappen. Deze btw-verhoging is onrechtvaardig en oliedom.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher: “Terwijl mensen behoefte hebben aan zekerheid, kiest dit kabinet voor een presentje van enkele miljarden aan multinationals en buitenlandse beleggers. De rekening betalen we met zijn allen aan de kassa van de supermarkt. Gewone alledaagse boodschappen worden duurder, terwijl de grote bedrijven goedkoper uit zijn. Dat is nu het zo goed gaat met Nederland nergens voor nodig.”