Als we in april gaan stemmen over het Samenwerkingsakkoord tussen Oekraïne en de Europese Unie, dan is het een logisch om te willen weten wat de bevolking van Oekraïne zelf vindt van het akkoord. De uitkomst is overduidelijk: Een ruime meerderheid van de Oekraïense bevolking is voor het Samenwerkingsakkoord. We leggen het uit aan de hand van drie statistieken.

Oekraïens parlement heeft ruime voorkeur voor Europese samenwerking

In 2014 schreef president Petro Poroshenko nieuwe verkiezingen uit voor de Verkhova Rada, het Oekraïens parlement. Op 26 oktober 2014, de dag van de verkiezingen, kozen de Oekraïners vijftig procent van de zetels via landelijke kieslijsten, de andere helft in een districtenstelsel. Vanwege de oorlog in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim, kon er in 27 kieskringen niet gestemd worden. Die zetels zijn in de nieuwe samenstelling van het parlement leeg gebleven. Lokale en internationale waarnemers uit zowel de Europese Unie als uit Rusland verklaarden achteraf dat de verkiezingen eerlijk zijn gelopen.

De uitslag was als volgt:

  • Pro-Europese partijen: 64,0 procent
  • Pro-Russische partijen: 6,7 procent
  • Extreem rechts, ultranationalistisch: 1,6 procent
  • Overig of partijloos: 21,9 procent

Oekraïens en Europees Parlement stemmen ruim in met Samenwerkingsakkoord

Het Oekraïense en het Europees Parlement besloten om op hetzelfde tijdstip te stemmen over de goedkeuring van het Samenwerkingsakkoord. De Europarlementariërs konden live meekijken met de stemming in Oekraïne en zagen dat 355 van de 450 parlementariërs voor het akkoord stemden (79 procent). In het Europees Parlement stemden 535 van de 751 Europarlementariërs in het Samenwerkingsakkoord (71 procent).

Oekraïense bevolking kiest voor Europese samenwerking

Er zijn in het afgelopen jaar vele peilingen geweest in Oekraïne. De laatste vier laten allemaal steun zien voor een Europese koers: 57-52 procent van de bevolking is het daarmee eens. 15-11 procent wil een Russisch georiënteerde koers. De vraag doet echter voorkomen alsof Oekraïne per se zou moeten kiezen. Niets is minder waar. In het verdrag staat niet dat Oekraïne geen handelsbetrekkingen meer met Rusland zou mogen hebben. Het land grenst nu eenmaal én aan de Europese Unie én aan Rusland.

21 dec 2015: Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation

Keuze voor buitenlandse politieke oriëntatie?
Europese Unie: 56%
Douane-unie met Rusland: 13%

14 dec 2015: Kiev International Institute Of Sociology

In welke richting moet de integratie van Oekraïne gaan?
Europese Unie: 52%
Douane-unie met Rusland: 15%
Neutraal: 21%

30 jul 2015: International Republican Institute

Als Oekraïne moest kiezen voor economische samenwerking?
Europese Unie:  55%
Douane-unie met Rusland: 14%
Neutraal: 12%

8 jun 2015: PewResearchCenter

Het is belangrijker voor Oekraïne om goede banden te hebben met...
Europese Unie: 57%
Rusland: 11%
Beiden: 22%