Groene ondernemers en milieu- en natuurorganisaties reageren enthousiast op het groene hervormingspakket van GroenLinks, D66, ChristenUnie, CDA en VVD. GroenLinks zorgt voor een groene omslag door onder andere de bezuiniging op natuur terug te draaien en grootverbruikers van vuile energie flink te belasten met een kolenbelasting.
Fractievoorzitter Jolande Sap: “De reacties van groene ondernemers stromen bij ons binnen. Ze zijn verheugd dat we eindelijk serieuze stappen zetten in het vergroenen van de economie. De belasting op fossiele energie gaat omhoog. Jarenlang hebben wij gestreden voor invoering van een kolenbelasting. Die komt er nu. De vervuiler betaalt. Daarnaast belonen we schone alternatieven. We investeren in woningisolatie en zonnepanelen. Er gaat een groene wind waaien door Nederland.”
Het pakket is een eerste stap. GroenLinks is erop gebrand om na de verkiezingen voort te bouwen op dit groene succes.
Een greep uit de reacties:
Natuurmonumenten:
"Natuurmonumenten is tevreden dat er 200 miljoen euro voor natuur wordt vrijgemaakt in het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Daarmee krijgt de natuur weer lucht.”
Milieudefensie:
Milieudefensie is blij met het akkoord dat GroenLinks, D66 en de ChristenUnie vandaag hebben gesloten met VVD en CDA. Directeur van Milieudefensie Hans Berkhuizen: “Anderhalf jaar aan afbraakbeleid op natuur en milieu wordt in twee dagen grotendeels teruggedraaid en er worden ook nog eens concrete stappen vooruit gezet.”
Het Wereld Natuur Fonds:
“Den Haag doet groene 'reshuffle'. Lage BTW voor zonnepanelen. Fossiele brandstoffen zwaarder belast. Op weg naar 100% hernieuwbare energie!”
“Streep door 200 mln bezuiniging op natuur in Nederland. De natuur beschermen dat doe je samen; Den Haag doet weer mee”
Stichting Natuur & Milieu
“Wat een mooie groene avond! Politiek Den Haag, van links tot rechts, geeft duurzaamheid weer kans en glans.”
“Imposant bezuinigingsakkoord. Veel vergroening, meer natuur, zelfs de BTW op zonnepanelen omlaag!”
Marjan Minnesma (directeur van Urgenda):
“Ineens neemt iedereen duurzaamheid in de mond. Belasting op kolen, gas, rode diesel, lagere btw op zonnepanelen (en kunst). Mooie stap!”
Wetenschapper Jan Rotmans:
“Eindelijk weer echte politiek! Met akkoord dat aanzet bevat tot vergroening van economie, maar vraag is voor hoe lang?”