Het zorgstelsel moet op cruciale punten gewijzigd worden, de machtspositie van de zorgverzekeraars wordt aangepakt. Het moet weer gaan om de goede zorg en keuzevrijheid voor patiënten.  Daarvoor pleit GroenLinks in de initiatiefnota Zorg in Evenwicht, die Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet vandaag presenteert. Maatregelen zoals het beperken van het aantal polissen, een verbod op de budgetpolis en een einde aan prijsvoordelen voor gezonde mensen moeten ervoor zorgen dat er een gelijkwaardige positie ontstaat tussen verzekerden, zorgaanbieder en zorgverzekeraars.

Ellemeet: “Opeenvolgende kabinetten hebben vooral aandacht gehad voor de kosten en onvoldoende oog gehad voor de kwaliteit en keuzevrijheid in de zorg. Daardoor is te veel macht weggeven aan zorgverzekeraars. Je ziet nu dat de macht van zorgverzekeraars ten koste gaat van goede zorg en ten koste gaat van eerlijke keuzes voor verzekerden. Het roer moet om. Het is tijd voor een nieuw evenwicht tussen patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars. Daarvoor moet het zorgstelsel op een aantal cruciale onderdelen aangepast.”

Beperken macht verzekeraars

In de nota bepleit GroenLinks het beperken van het aantal polissen tot één naturapolis en één restitutiepolis per verzekeraar. Ook komt er een provisieverbod, waardoor er een einde komt aan vergelijkingswebsites, die verdienen aan de verkoop van bepaalde polissen. Het marketingbudget voor zorgverzekeraars moet in drie jaar tijd gehalveerd worden.

Ellemeet: “Mensen moeten kunnen kiezen op inhoud. Dat was het idee van dit zorgstelsel. Maar nu zien verzekerden door de bomen het bos niet meer. Er zijn heel veel verschillende polissen en het is voor heel veel mensen onduidelijk wat nu precies het verschil is. Er moet een einde komen aan het oerwoud van zorgpolissen en subjectieve informatie. Ik wil dat er echte keuzevrijheid komt voor mensen, die verder gaat dan het vergelijken van de prijs van verschillende zorgpolissen.”

Einde aan de prijsvoordelen voor gezonde mensen

Daarnaast wil GroenLinks dat er een einde komt aan de prijsvoordelen voor gezonde mensen. Zo wordt de budgetpolis afgeschaft in de plannen van GroenLinks. Ook komt er een einde aan de mogelijkheid om te kiezen voor een hoger eigen risico, in ruil voor een lagere zorgpremie.  GroenLinks wil collectieve verzekeringen alleen toestaan, wanneer deze een beter aantoonbaar aanbod hebben voor mensen met een chronische ziekte of beperking.

Ellemeet: “Gezond of ziek, iedereen heeft recht op toegang tot goede en betaalbare zorg. Als de crisis rond de vrije artsenkeuze één ding duidelijk heeft gemaakt, is dat heel veel mensen zich grote zorgen maken over de groeiende tweedeling in de zorg. Onze voorstellen brengen de solidariteit terug naar het hart van het zorgstelsel.”

Goede zorg bepaald door arts en patiënt

Tot slot doet GroenLinks een aantal voorstellen om ervoor te zorgen dat niet de prijs, maar goede zorg centraal komt te staan in de zorg. Daarvoor komt GroenLinks met voorstellen om een gelijkwaardiger onderhandelingspositie te creëren, tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Ook wordt het zorgverzekeraars verboden om eigen kwaliteitsinformatie op te vragen. Dit leidt tot eindeloze bureaucratie bij zorgverleners; tijd die zij beter aan de zorg kunnen besteden, vindt Ellemeet. Zorgverzekeraars zullen gebruik moeten maken van de uniforme kwaliteitsnormen die worden ontwikkeld door zorgverleners en patiënten.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het zorgstelsel. Ellemeet overhandigde de notitie vandaag aan Linda Voortman, die na haar bevallingsverlof volgende week weer geïnstalleerd zal worden als Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

Meer lezen

Lees hier de samenvatting van de nota Zorg in Evenwicht

Lees hier de volledige tekst van de nota Zorg in Evenwicht