Als er een vaccin beschikbaar komt tegen Corona, mag dat niet in handen zijn van één farmaceutisch bedrijf of één land, maar moet dat beschikbaar komen voor de hele wereld. Alle eigendomsrechten en kennis over een vaccin, medicatie en coronatests moeten daarom ondergebracht worden bij de Wereld Gezondsheidsorganisatie (WHO). Daarvoor pleit GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij wil dat Nederland het voorstel van Costa Rica bijvalt bij de Algemene Vergadering van de WHO in mei.

Klaver: “Deze crisis maakt heel duidelijk waar de problemen in onze oude economie zitten. Medicijnen en vaccins in handen zijn van grote farmabedrijven, maar zij kunnen in een crisis niet genoeg produceren voor de hele wereld. Dit systeem waarbij tekorten ontstaan en miljarden winsten worden gemaakt door de ziekte van gewone mensen deugt niet. Zodra er een vaccin tegen corona ontwikkeld is mag dan niet door één bedrijf of één land geheim worden gehouden, maar moet dat snel mogelijk op zo veel mogelijk plekken gemaakt kunnen worden.”

Costa Rica heeft daarom het voorstel gedaan om een Covid-19 Pool op te richten, waar alle kennis, eigendomsrechten en patenten van vaccins, medicijnen en coronatests worden ondergebracht en toegankelijk worden voor de hele wereld. Een bijkomend gevolg zal zijn dat de prijs van een vaccin en medicijnen zal zakken. WHO directeur-general Ghebreyesus zei dinsdag het voorstel van Costa Rica te steunen. 17 tot 21 mei vergaderen alle lidstaten van de WHO in de World Health Assembly, het hoogste besluitvormend orgaan van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De rol van grote farmaceuten kwam twee weken geleden ook al ter sprake in de Tweede Kamer toen bleek dat farmaceut Roche het recept om coronatests te maken geheim hield. Na grote publieke en politieke druk hebben zij uiteindelijk besloten dit recept met de overheid te delen.

Het idee van een wereldwijde ‘pool’ waar alle patenten voor een bepaald medicijn worden ondergebracht bestaat al voor medicijnen voor HIV, tuberculoses en hepatitus C.