Leave a light on

Brexit-stemming: Na de pijnlijke scheiding volgt nieuw vraagstuk over toekomstige relatie

Het Europees Parlement stemt woensdagavond om 18u in met het akkoord dat het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie regelt. “Er komt een einde komt een einde aan een pijnlijk scheidingsproces, maar het nieuwe vraagstuk over onze toekomstige relatie met het VK wordt minstens zo ingewikkeld”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout.

Eickhout noemt het een trieste dag in de geschiedenis van de Europese Unie. “Brexit leidt tot een verlies van rechten van Britten en Europeanen, moeizamere handel en minder samenwerking. Terwijl juist deze tijd van geopolitieke spanningen vraagt om een sterk Europa waarin we méér samenwerken.”

Toekomstige relatie

De EU en het VK moeten nu om de tafel om afspraken te maken over de toekomstige onderlinge relatie. Eickhout: “Het is cruciaal dat de 27 EU-landen samen optrekken: als het VK soepele toegang tot de Europese markt wil, moet de EU streng onze hoge standaarden voor duurzaamheid, eerlijke belastingen en sociale rechten bewaken.”

De Britse regering lijkt de Europese standaarden in ruil voor een nauwe handelsrelatie niet te willen accepteren. Sommige partijgenoten van de Britse premier Boris Johnson dromen zelfs van een gedereguleerd belastingparadijs onder de noemer ‘Singapore aan de Thames’. 

Podcast Bellen met Bas

Luister voor een terugblik of de afgelopen drieënhalf jaar sinds het referendum en een uitgebreide analyse van de gevolgen van voor de toekomstige relatie tussen de EU en het VK naar onze podcast Bellen met Bas: De Brexit-special.