De Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft in het Europees Parlement na lang aandringen een onderzoek toegezegd naar de noodzaak van grootschalige opslag van telefoon-, internet- en emailverkeer. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is hier blij mee, maar blijft medezeggenschap van het Europees Parlement eisen in deze kwestie.

"De Europese lidstaten zetten de democratie buitenspel bij de pogingen die ze vandaag in Brussel doen om onderling overeenstemming te bereiken over langdurige opslag van dataverkeer. Dit voorstel heeft grote gevolgen voor de interne markt omdat internetproviders en telecombedrijven grote, kostbare databases aan moeten leggen. Het Europees Parlement heeft medezeggenschap inzake de interne markt. Het feit dat de lidstaten dit voorstel zonder inspraak van het parlement door willen drukken is dan ook uiterst ondemocratisch", aldus Buitenweg.

Bezwaren
De voornaamste inhoudelijke bezwaren van Buitenweg tegen de plannen van de Britse minister Charles Clarke zijn dat de noodzaak ervan niet is aangetoond, terwijl ze een forse inbreuk vormen op de privacy en kostbaar uit zullen pakken voor telecombedrijven en internetproviders. Deze zullen de hogere kosten zonder twijfel doorberekenen aan hun klanten.

Kalme afweging
Buitenweg: "Ook een recent onderzoek door de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft de noodzaak van een bewaarplicht niet aan kunnen tonen. Dit voorstel heeft dan ook veel weg van spierballenvertoon dat moet laten zien hoe daadkrachtig politici optreden. De Europese volksvertegenwoordigers doen minder aan spierballenvertoon en eisen een kalme afweging van de voorgestelde maatregelen en de gevolgen voor de rechtstaat. Als dit plan echt helpt in de strijd tegen terrorisme zal het ook door het Europees Parlement worden ondersteund."

Medezeggenschap
Buitenweg is van mening dat politici niet alleen moeten kijken naar wat technisch mogelijk is, maar ook wat wenselijk is. Ze verwacht dat het Europees Parlement haar recht op medezeggenschap bij het Europese Hof van Justitie af zal dwingen en dat de lidstaten teruggefloten zullen worden. Eerder bepaalden de juridische diensten van zowel de Europese Commissie als de Raad dat het initiatief in deze kwestie bij de Commissie moet liggen. In dat geval krijgt het parlement medezeggenschap. Ook kan de Commissie dan naar het Hof stappen als lidstaten misbruik maken van de regeling.

Links
- Europarlement verzet zich tegen langdurige opslag dataverkeer (7 juni 2005)
http://www.groenlinks.nl/europa/nieuws/Nieuwsbericht.2005-06-07.5032
- Felle kritiek op voorstel langdurig bewaren dataverkeer (11 april 2005)
http://www.groenlinks.nl/europa/nieuws/Nieuwsbericht.2005-04-12.3803