Na een lange nacht zijn de stemmen geteld en hebben de Britten in meerderheid ervoor gekozen om de Europese Unie te verlaten. Het was spannend tot het laatste moment, maar tot verdriet van GroenLinks-Leider Jesse Klaver en Europarlementariër Bas Eickhout zal een belangrijk land de Europese Unie verlaten.

Klaver: “Als Europeaan in hart en nieren baal ik uiteraard enorm. Dit kan een keerpunt in de geschiedenis van de Europese Unie zijn. Het laat zien dat het Europese project ook kan mislukken.”

Europarlementariër Bas Eickhout ziet verdeeldheid in de gehele Europese Unie en het wantrouwen toenemen. “De opkomst van partijen van Le Pen en Wilders zijn daar een voorbeeld van. Maar Oostenrijk koos juist voor een pro-Europese president en vergeet niet dat bijna de helft van de Britten wel wil blijven. Het is evident dat we de discussie over het functioneren en de toekomst van Europa serieus moeten voeren. De Europese Unie was bedoeld om te verenigingen, maar we zien nu grote verdeeldheid. Europa zal moeten veranderen.”

Volgens Klaver stelt de uitslag ons voor een nog grotere opgave om de Europese samenwerking tot een succes te maken en te zorgen dat het in Europa niet alleen gaat over geld, maar vooral over vrede, solidariteit en duurzaamheid. “Als Unie staan we samen sterker tegenover internationale vraagstukken als klimaatverandering, belastingontwijking en immigratie. Het Europese project is te waardevol om uit onze handen te laten vallen.”

Als de Britten doorzetten zal onvermijdelijk met Europa gesproken moeten worden over de manier waarop ze uit elkaar gaan. Wat GroenLinks betreft wordt dat geen vechtscheiding. Wel zal het duidelijk worden dat een vertrek uit de Unie nadelig zal uitpakken voor de Britten.