Militaire schietoefeningen in beschermde vogelgebieden, mechanische kokkelvisserij en gasboringen `met de hand op de kraan`. De Waddenzee stond en staat continu onder grote druk van dreigingen van buitenaf. Dat maakt een prachtig en sterk natuurgebied tot een kwetsbaar zorgenkindje.

Gelukkig onderschrijft het kabinet nu eindelijk het belang van duurzame bescherming en ontwikkeling op het gebied van visserij. Met ingang van dit jaar krijgen kokkelvissers geen vergunningen meer voor het afschrapen van de bodem van de Waddenzee. Dat is iets waar GroenLinks jaren voor heeft gestreden. Zelfs het Europees Hof van Justitie heeft zich hier in 2004 mee bemoeid.

Toch maak ik mij opnieuw grote zorgen. Minister Brinkhorst heeft het afgelopen voorjaar aangekondigd dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vanaf 1 januari 2007 met de gaswinning kan beginnen. Een van de belangrijkste principes uit het kabinetsbesluit is dat de gaswinning geschiedt 'met de hand aan de kraan'; de gaswinning kan door de minister worden gestopt als blijkt dat zich toch ongewenste effecten voordoen.

Maar is het dan niet te laat? Ondanks een lagere winningsnelheid van het gas wordt wel een verlies aan wadplaten voorspeld. Volgens natuurorganisaties geeft het Ministerie van Economische Zaken onvoldoende inzicht hoe deze schade voorkomen zal worden. Op dit punt zullen dus de huidige voorstellen moeten worden aangepast.

Je kunt mij een idealist noemen, maar ik had echt gehoopt dat de vernietigende uitspraak van het Europees Hof van Justitie in 2004 over de kokkelvisserij eveneens een duidelijke uitspraak zou zijn voor andere verstorende activiteiten in het gebied. Europese (Habitat)richtlijnen stellen namelijk dat activiteiten in het waddengebied zeer sterk wettenschappelijk bewijs moet hebben dat deze geen schade kan veroorzaken. Volgens mij is dit bewijs achteraf bij de gaswinning ´met de hand op de kraan´ niet aanwezig.

Aan de Europese Commissie heb ik verschillende keren vragen gesteld over het besluit van de Nederlandse regering om in de Waddenzee naar aardgas te boren. In het voorjaar van 2004 stelde de Europese Commissie zelfs de ongebruikelijke stap om de Nederlandse regering een waarschuwingsbrief te sturen. Hierin werd Nederland herinnerd aan haar verplichtingen tot bescherming van de Waddenzee.

Vanuit Brussel kunnen we nu even niets doen, omdat de regering nog geen definitief besluit heeft genomen over het verstrekken van vergunningen voor gaswinning. Dat wordt half juli verwacht. Ik wacht met spanning af. Indien het ministerie dan nog niet kan verzekeren dat gaswinning op de handrem geen schade oplevert aan het prachtige waddengebied, dan onderneem ik weer actie!