Polen lijkt zijn zaakjes nog niet op orde te hebben, als het gaat om het bestrijden van BSE. Er dreigt na de toetreding van Polen tot de EU BSE-vlees in de Nederlandse schappen te komen. Arie van den Brand (GroenLinks) vraagt minister Veerman (Landbouw) om opheldering. GroenLinks wil dat Polen aan de afspraken over voedselveiligheid wordt gehouden. Desnoods moet Nederland de grenzen sluiten voor dit risico-vlees.

Schriftelijke vragen van het lid Van den Brand (GroenLinks) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit over mogelijke import van BSE-vlees.

1.

Kent u het bericht, dat er een risico bestaat dat er vlees van BSE-besmette dieren op de Nederlandse markt komt, afkomstig uit nieuwe EU landen als Polen*?

2.

Kunt u aangeven hoe groot het risico is dat er inderdaad nog steeds risicovol diermeel in de Poolse veeteelt wordt gebruikt, ondanks dat dit niet meer is toegestaan voor toetredende landen? Welke gegevens komen hierover uit de voortgangsrapportages naar voren?

3.

Zijn er nog meer kandidaatlidstaten die nog niet voldoen aan de eisen voor voedselveiligheid? Zo ja, welke en om welke risico’s gaat het hier?

4.

Erkent u dat er druk wordt uitgeoefend op de Europese Commissie om lankmoedig op te treden naar nieuwe lidstaten, wanneer zij ondanks de gesteld eisen hun zaakjes nog niet op orde hebben?

5.

Heeft u zekerheid gekregen van de Europese Commissie dat zij gebruik zullen maken van het vrijwaringsartikel, om Pools vlees van de markt te weren, wanneer blijkt dat er nog steeds een kans bestaat dat Pools vlees afkomstig is van BSE-besmette dieren?

6.

Bent u bereid bij de Europese Commissie erop aan te dringen de markt te sluiten voor Pools vlees, of vlees uit andere kandidaatlidstaten, wanneer er geen garanties dat dit vlees veilig is?

7.

Bent u eventueel bereid om zelf de Nederlandse grenzen te sluiten voor Pools vlees, of vlees uit andere lidstaten, wanneer er geen garanties dat dit vlees veilig is, ten einde de Nederlandse consument te beschermen? Zo nee, waarom niet?

8.

Bent u bereid bovenstaande vragen te beantwoorden vóór het debat over de toetredingsverdragen?

-----------------------

* "Import BSE-vlees dreigt", Trouw 5 november jl.