Het Europees Parlement concludeerde donderdag dat de controle op de activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst CIA in Europa onvoldoende is. Ook Nederland heeft dit nagelaten. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering geen aanleiding ziet om een onderzoek in te stellen.

Buitenweg: "Het staat vast dat CIA-vliegtuigen ook gebruik hebben gemaakt van het Nederlandse luchtruim en grondgebied. De Amerikaanse regering geeft het bestaan van het 'rendition'-programma openlijk toe. Ook in geval van passieve samenwerking met de CIA is een lidstaat aansprakelijk. Een regering die desondanks geen aanleiding ziet om maatregelen te treffen, verzaakt haar internationale verplichtingen. Dit is zeer kwalijk voor de Nederlandse regering die te koop loopt met haar veiligheidsbeleid."

Weigerachtig
Minister Bot en de coalitiepartijen CDA en VVD blokkeren een nationaal onderzoek naar de activiteiten van de CIA in Nederland wegens gebrek aan harde bewijzen. Dit is slecht te rijmen met de uitspraak van CDA-er René van der Linden, voorzitter van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Van der Linden meent dat de verzamelde bewijzen voldoende houvast bieden voor nationale parlementen om de gang van zaken in hun eigen land verder te onderzoeken.

GroenLinks eist dat de Tweede Kamer, in navolging van de Duitse Bondsdag, een onderzoek instelt naar de rol van de Nederlandse regering in deze kwestie.

Italië
In Italië is het gerecht op woensdag in actie gekomen. De politie heeft één van de topmannen van de militaire inlichtingendienst opgepakt. Marco Mancini is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van de Egyptische imam Abu Omar in 2003.

Uit de getuigenis, die de procureur uit Milaan eerder aflegde voor de CIA-commissie van het Europees Parlement werd duidelijk dat de ontvoering van Omar niet zonder medeweten van de Italiaanse autoriteiten kon geschieden.

Buitenweg: "De nieuwe linkse Italiaanse regering ziet de ernst van deze beschuldigingen duidelijk wel in. Daarmee wordt de druk op andere EU-landen, waaronder Nederland groter om ook handelend op te treden. Het is daarom belangrijk dat de tijdelijke CIA-commissie haar werk blijft voortzetten om de waarheid boven tafel te krijgen."

Zie ook: