Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) eist maatregelen van de Europese Commissie en Raad na een uitgelekt rapport van een comité van deskundigen voor Europese gegevensbescherming. SWIFT, een consortium dat het internationaal bankverkeer regelt, draagt illegaal gegevens over van Europeanen aan Amerikaanse opsporingsautoriteiten.

"Er begint zich een zorgwekkende tendens af te tekenen. Steeds meer Europese bedrijven vertrappen EU privacywetgeving om te voldoen aan eisen van Amerikaanse anti-terreur diensten. Na de luchtvaartmaatschappijen die passagiersgegevens moesten overdragen aan de VS, is ook SWIFT gezwicht voor potentiële Amerikaanse sancties. De Europese regeringen kijken welbewust een andere kant op. Maar in plaats van laf weg te kijken, is het tijd om te onderhandelen over een overeenkomst tussen de EU en de VS voor het uitwisselen van persoonsgegevens, waarbij de rechten van EU-burgers volledig worden gewaarborgd", aldus Buitenweg.

Al eerder werd het in België gevestigde SWIFT, een wereldwijd samenwerkingsverband van 8.000 financiëële instellingen, verdacht van het overtreden van de Europese privacywetgeving. Om de waarheid boven tafel te krijgen, organiseerde het Europees Parlement afgelopen september een hoorzitting. SWIFT bevestigde tijdens de zitting dat het gehoor gaf aan de dagvaardiging van de Amerikaanse justitie. Ook de Europese Centrale Bank en de Nationale Belgische Bank gaven toe te weten van het overdragen van persoonlijke bankgegevens door SWIFT, maar naar eigen zeggen viel het niet onder hun bevoegdheden om in te grijpen.

Volgens Buitenweg is het verontrustend dat geen van de betrokken partijen enige verantwoordelijkheid wil nemen; noch de ECB, de nationale centrale banken, noch SWIFT. “Geen enkel instituut zou de ogen moeten kunnen sluiten voor het overtreden van wetgeving. Opheldering van de rol en het functioneren van de ECB en de nationale banken is daarom ontzettend belangrijk. Net als toezicht op het naleven van Europese wetgeving door bedrijven.”

Buitenweg waarschuwt dat ook in Nederland onderzocht moet worden of de Nederlands Bank wel toeziet op het illegaal verstrekken van bankgegevens naar de VS door bedrijven in eigen land.

Zie ook: