De manier waarop de Europese justitieministers een bewaarplicht voor dataverkeer door willen drukken is ondemocratisch en de plannen hiervoor zijn bovendien kostbaar en niet effectief. GroenLinks-europarlementarier Kathalijne Buitenweg reist dinsdag 6 september van Straatsburg naar Den Haag om haar collega´s in de Tweede Kamer hiervan te overtuigen.

Privacy
De Europese justitieministers willen dat het bel-, mail- en surfgedrag van alle Europese burgers langdurig opgeslagen wordt voor terrorismebestrijding. Een forse inbreuk op de privacy, dus. Bewijzen voor het nut en de noodzaak van deze bewaarplicht kunnen ze echter niet leveren.

Hoge kosten
Terroristen kunnen de maatregelen makkelijk omzeilen (zie http://www.webwereld.nl/articles/36970). Gewone burgers zullen het wel direct in hun portemonnee voelen. Het langdurig bewaren van verkeersgegevens brengt gigantische kosten met zich mee voor telecomaanbieders en internetproviders. Deze zullen de hogere kosten zonder twijfel doorberekenen aan hun klanten.

Stop Donner
De lidstaten willen de ingrijpende maatregel doorvoeren zonder de instemming van het Europees Parlement, dat het voorstel onlangs afwees. De Europese justitieministers gaan deze week overleggen hoe zij de maatregel alsnog door kunnen drukken via intergouvernementele samenwerking. Kathalijne Buitenweg hoopt haar collega´s in de Tweede Kamer te steunen in hun kritische houding, zodat ze justitieminister Donner verbieden een akkoord te sluiten met de overige justitieministers. Ze zal een t-shirt dragen met daarop de tekst www.bezwaarplicht.nl, een initiatief van internetproviders en de burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. 

Democratische weg
"De Europese Commissie gaat binnenkort zelf met een alternatief voorstel komen voor de opslag van dataverkeer. Dit zal in stand komen met medebeslissing door het Europees Parlement. Laten we via deze democratische weg tot een regeling komen en niet via een duistere coup die later toch door een rechter teruggedraaid zal worden", aldus Buitenweg. Ze gaat er namelijk van uit dat het Europees Parlement naar het Europese Hof van Justitie zal stappen om toch medezeggenschap af te dwingen. "Maar dat duurt jaren en in de tussentijd zijn de maatregelen wel geldig."