Een meerderheid van het Europees Parlement heeft ingestemd met het eindrapport van de CIA-commissie. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) is trots op het geleverde werk. Het rapport stelt vast dat mensen in Europa illegaal zijn ontvoerd en dat met medewerking van lidstaten geheime CIA-vluchten hebben plaatsgevonden.

Buitenweg: “Het merendeel van de christen-democraten was tegen het verslag, maar gelukkig vormen zij een minderheid in het parlement en is het rapport aangenomen. Met het rapport is de onderste steen nog niet boven, maar er is wel een dynamiek van waarheidsvinding ontstaan die in veel lidstaten wordt voortgezet."

Resultaten
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst minstens 1245 vluchten via Europa heeft uitgevoerd. Op veel van deze vluchten zaten gevangenen die naar plekken zijn gebracht waar ze gemarteld werden. Ook zijn mensen illegaal ontvoerd. Veertien EU-landen zijn volgens het rapport medeplichtig aan actieve en passieve samenwerking met de CIA.

Nederland
Nederland wordt in het rapport niet met naam en toenaam genoemd, maar de Nederlandse regering gaf wel toegang tot het Nederlandse luchtruim en grondgebied aan CIA-vliegtuigen. Er is nooit onderzocht wie er in deze vluchten zaten.

Nationale onderzoeken
In hoeverre autoriteiten in Europa daadwerkelijk op de hoogte waren van de misstanden, is nog onduidelijk. Het rapport roept daarom de Raad van Ministers en alle lidstaten op om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren. GroenLinks is blij dat in veel landen al onderzoek is gestart door de nationale parlementen of justitie.

Tweede Kamer
GroenLinks wil dat ook in de Tweede Kamer over de conclusies van het rapport wordt gesproken. De Tweede Kamerfractie van GroenLinks wil weten hoe de Nederlandse regering zich gaat opstellen in de Raad van Ministers bij het beantwoorden van de vele vragen die in het rapport zijn opgeworpen.

 

Zie ook: